Дурмитор и његова величанствена језера

Sharemontenegro.mе
Дурмитор и његова величанствена језера

Прича о Дурмитору никад доста. Доносимо причу о ледничким језерима у овим крајевима, а управо ова језера, познатија као горске очи, привлаче бројне туристе.

Црно језеро

Највеће и најатрактивније је Црно језеро. Величанствености пејзажа доприносе, поред љепоте језерског басена и блиставе водене површине, пространи шумски предио који га окружује и врх Међеда, горостасно уздигнут над њим. Удаљено је два километра од планинског градића Жабљака, зимског туристичког центра Црне Горе. Управо је Црно језеро за све туристе место идеално за бег од градске вреве. Надморска висина овог језера је 1.416 метара, а дубина 49, пише Sharemontenegro.me.

Змиње језеро

На самом изворишту врела Млински поток, смjештено је Змиње језеро. Скривено у дубини шуме, ледене тишине, као да му је улога подсjећање на усамљеност и размишљање о њој. Мало је по димензијама и усађено је у тијесни овални појас смрча, највјеродостојније дочарава горско око, које између четинарских „трепавица” гледа на Црвену греду и оближње врхове. Надморска висина овога језера износи 1.520 метара, а највећа дубина 7,7 метара.

Валовито језеро

Валовито језеро се налази на западном дијелу националног парка Дурмитор на 1.690 метара надморске висине. Једним погледом на ово језеро биће довољно да схватите зашто се зове „валовито”. Језеро није велико: његова дужина је само 225 метара, ширина 85, а максимална дубина је само 3,5 метара. Језеро се налази на путу Жабљак-Трса.

Пошћенско језеро

Надморска висина језера је 1.487 метара, а највећа дубина износи 3,6 метара. Као језеро настало у цирковима села Пошћење и током ледничке ерозије, привлачило је пажњу многих геолога. Многи пролазници, путописци, научници, били су задивљени његовом љепотом и живописном панорамом која га окружује. До Пошћенског језера се лако може доћи колима, јер се оно налази у близини магистралног пута Рисан-Жабљак. Када из Шавника кренете према Жабљаку, језеро се налази са десне стране, око 8 километара прије Жабљака.

Зминичко језеро

На свега неколико минута вожње од жабљачког села Његовуђа, налази се једно од 18 језера дурмиторског краја, Зминичко језеро. Име је добило по мјесту Зминице, у којем се овај драгуљ природе налази.

Језеро, које воду добија од пролећног топљења обилног снијега са околних планина, уљуљкано је у увалу, окружену четинарским шумама, чија се стабла огледају у мирној води језера, дајући му боју коју тешко можете видјети на било ком другом мјесту.

За топлих љетњих мјесеци воде језера се угреју, тако да бројни купачи могу да уживају у пливању на импозантних 1.286 метара надморске висине, што привлачи велики број љубитеља природе до овог језера.

Око језера, које је дугачко 280, а широко 240 метара, простире се пјешачка стаза, тако да се овом ледничком бисеру можете дивити из свих углова, а такође и уживати у природи која га окружује.

Дубине језера, које достижу и до 6 метара, у себи крију и сердарског тритона, врсте планинског даждевњака, која је свој дом нашла баш овдје, и не може се наћи нигде више на свијету. До прије неколико година, овом језеру, због отицања воде, претио је нестанак.

Срећом, људи који воле природу и живе у близини, зауставили су отицање воде, очистили језеро и осигурали да се овом умјетничком дијелу природе и даље може дивити свако кога пут нанесе у ове крајеве.

Сува локва

Сува локва је периодично језеро и смјештено је у Пошћенској долини, на 1.594 метра надморске висине и од Пошћенског језера је удаљена свега 1,8 километара, а достиже максималну дубину до једног метра.

Модро језеро

Смјештено у подножју дурмиторског врха званог Седлена греда, на надморској висини од 1.609 метара, дубина његове воде достиже највише 3,3 метра. Када погледате боју овога језера, биће вам јасно како је добило име. У њему има пастрмке, а ту често обитавају и дивље патке.

Зелени вир

Зелени вир налази се у централном дијелу Дурмитора, на надморској висини од 2.028 метара. Од највишег врха Дурмитора, Боботовог кука, удаљен је километар. Зелени вир је дугачак 50 метара, широк 40 и дубок 2 метра.

Сушичко језеро

Сушичко језеро се налази на надморској висини од 1.140 метара, окружено столетним шумама црног бора и високим литицама које се огледају у његовој води. Ово језеро је један од наљепших украса Сушичког кањона и једно је од неколико периодичних језера дурмиторског краја. Своју пуну величину од 450 метара дужине, 250 метара ширине и скоро 5 метара дубине, језеро добије на прољеће, када је водоток Сушице најјачи и кад језеро добија највећу количину воде.

Хладне и бистре воде истопљених снегова сваког прољећа наново граде ово језеро, јер током љетњих мјесеци само језеро, као и ријека која га напаја, потпуно пресуше и нестану, а на мјесту језера остаје само травната ливада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана