Ђавоља рупа: Атракција која се главом плаћа VIDEO

Б92.нет
Ђавоља рупа: Атракција која се главом плаћа VIDEO

Вода у језеру достиже дубину од 50 до 100 метара, а занимљиво је да се цијеле године њена температура креће од 22 до 29 степени, што указује на то да на некој дубини комуницира са вулканским луком Егеја.

Језеро се такође храни и слатком водом са дубине од 17 метара, а оно што језеро чини јединственим јесте подземна пећина која има више излаза у море.


Слано језеро је настало када је дио једне велике подземне пећине пропао прије око 2.000 година због ерозије и текстонских покрета. С друге стране језера, у самом мору, постоји једна огромна рупа, широка три, а дубока 11 метара. На њеном дну се налазе заштитне шине које бране рониоцима да пролазе у пећину.

Ђавоља рупа се налази у средини залива, а почиње тачно гдје се завршавају стијене и почиње пјесковито дно. Њен положај је обиљежен црвеном бојом која се спушта на дно мора. Велики број ронилаца је покушао да уђе у пећину и испита је, али само до одређене тачке због нагиба и јаких струја које пролазе туда. Чак су два америчка војника 1982. године нестала у намјери да прођу до чувене шпиље, а њихови скелети су пронађени много година касније.

Ако сте љубитељ роњења, сигурно ће вам бити незаборавно искуство да зароните у тзв. „Ђавољу рупу" и дођете до шина. Даље, за сопствено добро, немојте покушавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана