Да ли је такси у иностранству превише скуп?

travelmagazine.rs
Да ли је такси у иностранству превише скуп?

Жути таксији су симбол Њујорка, традиционални црни таксији су прва асоцијација на Лондон, док је Бангкок препознатљив по својим тук-туковима.

Такси службе могу бити од велике користи на путовању, али се у различитим крајевима свијета разликују, а веома су различите и њихове цијене. У непознатом граду, некада је тешко утврдити да ли таксиметар ради уобичајено, или таксиста користи прилику и пљачка вас.


Уколико путујете у урбану средину, увијек је добро да се прије пута распитате о именима локалних такси предузећа, цијенама њихових услуга и преузмете контакт. Чак и ако не планирате да се по граду возите таксијем, никада не знате када вам овакав вид превоза може затребати. Након дуге шетње, можете схватити да сте уморни, далеко од хотела, са кесама пуним сувенира, а тада из локалног кафеа, који има интернет, можете наручити такси – путем апликације коју сте прије пута преузели на свој телефон (уколико та опција постоји, наравно).

У неким крајевима свијета такси је толико скуп, да га заиста треба позвати само у случају нужде, али негдје су такси услуге веома повољне и туристи их могу користити чешће.

Global Taxi Price Index се бави управо цијенама таксија у 50 свјетских земаља, односно у њиховим престоницама. Каиро је град у коме је такси превоз најјефтинији, са цијеном од 0,45 долара по миљи пута (ипак, због честих случајева пљачки и напада на туристе, посебно жене, савјетује се опрез при избору таксија). Други на листи најјефтинијих је Мексико Сити, чији таксисти наплаћују 0,65 долара по миљи, а на трећем мјесту је Делхи, са ценом од 0,76 миља по миљи пута. Слиједе Букурешт (1,1 долар), Манила (1,14 долара), Ханој (1,19 долара), Софија (1,23 долара), Бангкок (1,36 долара), Рабат (1,37 долара) и Анкара (1,85 долара).

Град са најскупљим такси услугама је швајцарски Берн, у коме ће вас пређена миља у таксију коштати 14,1 долара. Такси превоз је скуп и у Ослу (13,86 долара), Лондону (11,17 долара), Токију (10,1 долара) и Хелсинкију (10 долара), наводи “Травел“ магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана