CNN о архитектонском наслијеђу бивше Југославије

Танјуг
CNN о архитектонском наслијеђу бивше Југославије

Хотел Халудово на острву Крку и скулптуре Миодрага Живковића у националном парку Сутјеска, само су неки од амбицизоних архитектонских дијела - здања и споменика некадашње Титове Југославије, који су запуштени, оронули и заборављени.

CNN у тексту посвећеном архитектонском наслијеђу некадашње Југославије подсјећа да је Југославија 1. јануара 1967. “пригрлила свијет”, јер су од тада странци могли без визе да уђу у несврстану социјалистичку државу и док су се туристичке агенције, посебно у Британији, такмичиле да одведу што више туриста на плаже Јадранског мора, “хотјели су ницали брзином авиона ЈАТ-а”.

Нови хотелски комплекси, архитектонски врло амбициозни, често су били само мало мањи од самог града, наводи аутор текста на CNN, а међу најспектакуларнијима помиње хотел Халудово на острву Крку, чији је инвеститор био Боб Гучионе из Бруклина, издавач и власник магазина “Пентхоусе”.

Отворен 1972. године, хотел је био врло скуп, потпуно посвећен хедонизму. Са оскудно обученим дјевојкама које су служиле пића и архитектонским ријешењима Бориса Магаша, подсјећао је на сет из филмова о Џејмсу Бонду и то у социјалистичкој земљи.

Халудово је банкротирао годину дана након отварања, да би га нешто касније држава поново отворила.

Хотел је доста страдао током рата 1991. године када је служио као камп за избјеглице да би 1995. био продат и шест година касније затворен и од тада пропада.

CNN подсјећа да широм некадашње Југославије постоје споменици који свједоче о наизглед контрадикторним вриједностима “Титове социјалистицке конфедерације”, а које је задесила слична судбина као и Халудово.

Амбициозне конгресне дворане и споменици партизанима уништени су током рата и након распада Југославије изгубили на значају.

У националном парку Сутјеска, на граници између Босне и Херцеговине и Црне Горе, CNN помиње пар упечатљивих апстрактних бетонских скулптура налик крилима. Дело Миодрага Живковића срце је споменика настрадалима у бици за Сутјеску, када је, објашњавају аутори, Тито преокренуо исход борбе против нацистичке Њемачке.

Сваке године стотине хиљада Југословена долазило би да ода поцаст партизанима убијеним на том мјесту, њих 7.000, а данас, некад бијеле скулптуре, усамљене су и прљаве.

Ове године клизиште је оштетило окружење, док је спомен-дворана испод Живковићевог споменика, коју је дизајнирао архитекта Ранко Радовић и која је отворена 1975, оштећена.

Јединствено здање данас је празно, све је током рата однијето, а зидно сликарство које је свједочило о борби партизана за ослобођење, прекривено је графитима.

CNN примјећује да мјестом, гдје је Тито некад понудио слободу, данас мора опрезно да се хода јер ван стаза још има мина које су остале из рата деведесетих година.

А сваког љета “мир Долине хероја” и “живот вукова, јелена и орлова” нарушава локални рок фестивал, на коме ове године наступају “Atheist Rap”, “Orthodox Celts” и “Електрични Оргазам”.

Изузетан процват југословенске архитектуре, како запажа CNN, био је краткотрајан, а може се сагледати и на изложби “Бетонска утопија: Архитектура у Југославији 1948-1980” која је постављена у Музеју модерне уметности у Њујорку, што CNN сматра прикладним мjестом.

“Титова Југославија, без обзира колико била ауторитарна у својој сржи, била је покушај да се пронађе трећи пут између суморног совјетског социјализма и гламурозног осjећаја слободе који је долазио из Америке”, наводи CNN.

CNN подсjећа и да је 1958. године на Свjетској изложби у Бриселу југословенски павиљон био удаљен од совјетског блока, а био је сачињен од стаклених зидова, широких улаза и елегантних стубова.

Дизајнирао га је Вјенцеслав Рихтер и сматрали су га бриљантним одговором на тешку совјетску школу социјалистичког реализма.

Нова југославенска архитектура, која је већим дијелом реализована у јефтином бетону, била је, запажа CNN, храбар начин да се изразе све разлике које су постојале унутар те државе.

“Хоће ли данашње државе, некад у саставу Југославије, у којима се још увијек налазе ови споменици, почети да цијене њихов квалитет? Хоће ли хотел Халудово поново бити отворен? Само вријеме ће показати”, пише CNN.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана