Овдје живе само богаташи, али не смију да оду

Агенције
Овдје живе само богаташи, али не смију да оду
Овдје живе само богаташи, али не смију да оду

Грађани милионерске утопије изграђене на пар квадратних километара живе као “бубрег у лоју”, али не смију да разговарају са медијима нити да напусте село

Село Хуакси у Кини представља праву мистерију, оно је најбогатије мјесто у Кини и за већину грађана те земље оно је својеврсни комунистички рај, пише express.hr


Најпознатије по ужасно високом животном стандарду, то се мjесто одваја од остатка Кине и за 55 година претворило се из руралног засеока у прави мали луксуз.

Ипак, како су се обогатили и како троше новац нису информације до којих је лако доћи - будући да је становницима Хуаксија забрањено разговарати с медијима, ријетко и међусобно разговарају, а чак им је забрањено и да га напуштају - јер ако напусте село губе све што су икада стекли и остају без ичега.

Крајем педесетих година прошлог вијека Хуакси је имало само око 600 становника, а процват је омогућио Ву Ренбао, некадашњи секретар Комунистичке партије који је развио план обогаћивања, основао преко 12 фирми, подстакао рад са сировинама попут алуминијумом.

Хуакси који се налази у провинцији Џиангсу познато је и под називом “Прво село под небом”, а данас има око 2000 регистрованих становника који живе у идентичним вилама саграђеним по узору на иностране, али и сви наводно имају 250.000 долара у банци.

Симбол села

У селу се налази чувени Свјетски парк са репиликама свих славних грађевина из свијета попут Кипа слободе, опере из Сиднеја, Кинеског зида, као и нов небодер од 328 метара висине и 60 спратова. У небодеру је хотел са 826 соба, а у његовом приземљу налази се кип бика направљен од чистог злата.

Дамо вам новац, али га не смијете носити ван

Ипак, неки говоре како живот у селу милионера није све тако бајно - морају да раде седам дана у недјељи, најчешће у индустријском сектору. Осим тога, и број становника је упитан - осим 2000 регистрованих који су потомци породица и из прошлог вијека, много је досељеника који не уживају у луксузним аутомобилима, платама и вилама. Њих је наводно на десетине хиљада - на свега једном километру квадратном. Повлашћени становници села такође не могу напустити село, односно ако то учине - изгубиће све богатство и новац не могу понијети са собом, па је питање колико су заправо лично они богати, а што припада граду. Коцкање као и дрога у селу су строго забрањени, не постоје клубови, барови...

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана