“Летећу палату” продају за 1,2 милијарде КМ

Приредио: Борис Ђурић
“Летећу палату” продају за 1,2 милијарде КМ

Доха - Краљевска породица Катара Ал Тани одлучила је да прода свој луксузни авион “боинг 747-8” за невјероватних 600 милиона евра.

Ова права летећа палата има само 400 сати лета и ствари у њој су готово нове. Луксузни авион има неколико великих дневних соба распоређених на два спрата, раскошно опремљену спаваћу собу са великим брачним креветом, десет купатила и бројне детаље израђене од злата и сребра.

Авион посједује и три засебно уређене кухиње, те огромну трпезарију која уједно служи и као сала за састанке. Ту је и медицински центар гдје се могу обављати хируршке операције и пружити прва помоћ.

Ипак, унутрашњост авиона се потенцијалном купцу можда неће свидјети, с обзиром на то да је направљена у складу са арапским стилом, односно комбинацијама плаве, бијеле и жуте боје.

Поред овога, постоје и трошкови одржавања, будући да авион троши 13 тона горива по сату, а ту су и трошкови за посаду, хангар и одржавање.

Катарски “боинг” је купљен као авион за превоз више од 400 путника, али су га арапски принчеви преуредили, тако да је сада намијењен за 76 путника и 18 чланова посаде. 

Авион којег се жели ријешити породица Ал Тани представља најновију верзију познатог “боинга 747” и дио је групе од само осам авиона који су направљени за важне личности свијета.  Доналд Трамп је такође наручио два оваква авиона, који ће замијенити старије авионе којима се сада вози амерички предсједник.

По свему судећи, катарски принчеви неће бити оштећени овом продајом јер у свом власништву имају још 14 великих авиона које користе и званичници катарске владе.

Богатство од 335 милијарди

Катарска краљевска породица Ал Тани спада међу најбогатије породице на свијету и њихово богатство је процијењено на 335 милијарди долара. Породица која влада Катаром од половине 19. вијека броји 6.000 чланова и на челу се налази шеик Тамим бин Хамад, постављен 2013. када је абдицирао његов отац Хамад бин Калифа. Познато је да они имају више имовине у Лондону од британске краљевске породице и посједују најскупљу кућу у главном граду Британије, процијењену на 350 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана