Како девет највећих свјетских религија саставља листу празника?

Агенције
Како девет највећих свјетских религија саставља листу празника?
Како девет највећих свјетских религија саставља листу празника?

Кад би католици славили сваког свеца, а Хиндуси рођендан сваког божанства, на прославе би отишла скоро читава година. Прављење листе празника којих се придржава девет највећих свјетских религија није једноставан задатак.

У јеврејском календару има на десетине празника – али Тора прописује строго придржавање за само пет најсветијих.


Муслимани су такође празнични минималисти. У исламу се највеће прославе одржавају за посљедње дане два велика празника: Рамазанског бајрама и Курбан-бајрама о завршетку хаџилука. Различите земље и региони, као и вјероисповијести, славе сопствене верзије празника, а неке религије се придржавају засебног календара.

Кинески лунарни календар заснива се на шездесетогодишњем циклусу, Индија користи неколико врста календара.

"Сваке године разне земље пролазе кроз политичке битке због додавања или измјене празника", каже Џеј Гордон Мелтон, теолог са Универзитета Бејлор и аутор енциклопедије "Вјерски празници".

Успостављање међународне датумске границе 1884. године у многим земљама је празнике који су почињали у сумрак помјерило на слиједећи дан.

На данашњи распоред празника може да утиче привредна продуктивност, што је разлог због ког се неки празници сваке године помјерају за викенд.

Једини федерални вјерски празник у Америци је Божић, док друге земље имају обухватнији приступ упражњавању празника.

"У савременом мјешовитом вјерском окружењу прослављање празника који признаје влада за мање вјерске групе представља корак ка јавном прихватању", каже Мелто

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана