У Тузли обиљежено 140 година од отпора аустроугарској окупацији

Срна
У Тузли обиљежено 140 година од отпора аустроугарској окупацији

Тузла - Чланови Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Тузла обиљежили су 140 година од страдања Салиха Тучића Сахаџије, прве жртве аустроугарског окупационог режима у Тузли.

Чланови овог друштва положили су цвијеће на спомен-гробницу коју је Народни одбор општине Тузла подигао 1958. године.

Потпредсједник СПКД "Просвјета" Тузла Жељко Ковачевић подсјетио је да је у борбама за одбрану Тузле учествовало и 450 Срба.

"Многи ће да поставе питање зашто жПросвјетаж обиљежава овај датум. Први разлог је што 9. и 10. августа није дат никакав значај обиљежавању 140 година од отпора аустроугарској агресији на ове просторе, што треба да буде истакнуто, а други је, да је у борбама за одбрану Тузле учествовало и 450 Срба на челу са мајором Ристом Поповићем и капетаном Ђоком Николићем. Непосредно пред почетак борби они су се утаборили у Симином Хану што је изазвало велико изненађење народа, понукавши и друге да се прикључе отпору непријатељу", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да то мјесто не треба запустити јер је човјек који је на тој локацији стријељан прва жртва аустроугарске окупације која је трајала 40 година.

"Као што се види споменик, као и простор око њега, захтијева одређену рестаурацију и бригу. Искрено се надамо да ће они, чија је ово надлежност, у будућности повести више рачуна о овом споменику и херојима отпора као што је био Салих Тучић", рекао је Ковачевић и додао да ће се "Просвјета" и даље трудити да отргне од заборава значајне људе и догађаје.

Према његовим ријечима, мало се зна о поразу 20. пјешадијске дивизије аустроугарске војске у Тузли, код Перкова хана. Под командом пљеваљског муфтије Вехбије Шемсекадића, Тузлака Салиха Тучића, мајора Ристе Поповића и капетана Ђоке Николића, након дводневних борби 9. и 10. августа 1878. на простору Молуха, Тушња, Равне трешње /Илинчиц/ Аустријанци су истјерани долином Спрече до Добоја.

Аустроугарска војска је, ипак, ушла у Тузлу 22. септембра 1878. године, узевши за таоце изасланике: Бошка Штитића, Стана Тоску, Авдагу Бербића, Перу Туфића и Станка Митрића. Услиједило је постављање заставе и свирање химне, а након церемоније, на Трновцу је стријељан Салих Тучић Сахаџија, вођа отпора.

Представници тузланске СПКД "Просвјете" положила су цвијеће на спомен-гробницу Салиху Тучићу Сахаџији у суботу, 22. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана