Ове велике владарске породице потпуно је упропастио - инцест

express.hr
Ове велике владарске породице потпуно је упропастио - инцест

Од древних Египћана и европских Хабзбурговаца до “напредних” држава САД-а, гдје је инцест законски дозвољен - доказа колико су такве сексуалне везе погубне по потомство има на претек.

Изгледа, међутим, да они тога нису били свијесни или једноставно нису марили, водећи се оним да “све остаје у породици”.

Кућа Хабзбурга

Хабзбурзи су били најмоћнија династија средњовековног доба и ренесансне Европе. Та породица владала је вијековима и имала контролу над Швајцарском, Аустријом, Мађарском, Италијом, Француском, Шпанијом и Хрватском још од 12. вијека. А до 17. вијека успјели су да се прошире на Филипине и Америку. Ипак, њихова успешна владавина доживела је драматичан крај - повезан са бројним случајевима лудила због инцестуозних односа, из којих су добијали потомке. Хабзбурговци су постали познати по својим испупченим уснама и високом проценту мртворођене дјеце.

До времена кад је Карлос II од Шпаније умро 1700. године, нико није био у стању да обезбjеди држави престолонасљедника. Током своје владавине, Хабзбурговаци су најмање 80 одсто бракова склапали са блиским крвним сродницима.

Краљ Карлос II прави је несрећни примјер инцеста, јер је очигледно био деформисан и имао хексагоналну главу, због које је добио надимак “Ел Хехизадо”. Цио живот је био лошег здравља, а умро је прије него што је напунио 40 година, што је била директна посљедица родоскрвнућа због рецесивних штетних гена који су исти код оба родитеља.

Генетска анализа је показала да се, прије Карлоса, породица међусобно “укрштала” барем 100 година уназад. Као резултат тога, Карлос је био низак услијед недостатка хормона раста, имао је тешку реналну тубуларну ацидозу, а ни психичко стање му није било сјајно, пише Еxpress.

Принц Алексеј Николајевић од Русије

Једна од најпознатијих посљедица краљевског родоскрвнућа била је хемофилија царевића Алексеја, који је наслиједио хемофилију од мајке, која је била унука краљице Викторије. Отац му је био Никола, посљедњи руски цар, а цијела његова породица убијена је у револуцији 1918. године.

Неки вјерују да је “луди свештеник” Распућин један од главних криваца за избијање револуције, а породица га је довела како би лијечио Алексејеву хемофилију. Након што је успјешно стекао контролу над њима, цијела породица је потпала под његов утицај па је ускоро дијелио и политичка савјете. Резултат је била бијесна руска јавност.

Принцеза Викторија Мелита

Још један познат примјер инцеста и деце настале из њега који повезан са краљицом Викторијом је принцеза Викториа Мелита. Она се заправо удала за двојицу својих првих рођака, а била је праунука краљице Викторије.

Мелита се прво удала за свог рођака Ернеста Луиса, најдводводу од Хесена. Они су добили мртоворођено дијете, а након тога и ћерку која је преживјела, али брак је био осуђен на пропаст од самог почетка. Пар се разишао након што је Мелита свог супруга ухватила у кревету са мушким слугом, што је изазвало огроман скандал и свађу. Послије тога су се и званично развели, а Мелита се на крају удала за своју прву љубав и првог братанца са мајчине стране, Кирила Владимировича.

Родоскрвнуће код египатских владара

Много прије краљице Викторије и краљевских династија попут Хабзбурга, чланови египатских владајућих породица такође су женили рођаке са обије стране сродства. То се није сматрало лошим, чак се од њих очекивало да се жене за блиски род, а то је било толико често да су антички Грци тај феномен описали термином philadelphoi, као надимак свима онима који су венчали сопственог брата или сестру.

Египатске породице из сваке династије се практиковале инцест, браћа која жене сестре - озлоглашени “двоструки нећаци”, били су мушкарци који би женили дјевојке чији су родитељи били његови брат и сестра. Та пракса је требало да одржи крвну лозу чистом, што потиче из митологије о богу Озирису који је оженио своју сестру Изиду.

Тутанкамон и Клеопатра

Један од најпознатијих плодова родоскрвнућа био је фараон Тутанкамон, чији су родитељи били брат и сестра. Тутанкамон је имао тежак расцијеп непца и проблем са стопалима у којима му је недостајало неколико кости.

И Клеопатра је била продукт инцеста, а касније се удала за своја два брата. Гојазност је била честа у Клеопатриној породици, као што је било и екстремно насиље. Сама Клеопатра је тако убила своју браћу-мужеве како би се дочепала моћи.

Елизабета од Баварске

У њеној породици чест случај родоскрнућа био је повезан са менталним поремећајима. Уствари, она је отворено вјеровала да је цијела њена лоза “проклета” лудилом.

Њена мајка, која је била у браку са својим братићем, била је једно од 13-еро дјеце принца Максимилијана од Баварске. Елизабета се удала за Франца Јозефа, а имала је катасрофалан брак прожет лошим психичким епизодама екстремне тјескобе, опседнутошћу тежином и исхраном. На крају је доживјела нервни слом.

Нахиенаена од Хаваја

Изолованим острвом Хаваја некада је владала моћна династија која не само да је практиковала инцест, већ су га тамо сматрали привилегијом владара. Један од најпознатијих тамошњих примјера је принцеза Нахиенаена која је била у романтичној вези са својим братом током цијелог свог дјетињства. Међутим, у то вријеме су на острво дошли хришћански мисионари који су принцезу наговорили да пронађе другог мужа - што је она и учинила, иако су љубавну везу, наочиглед својих мужева и жена, наставили да одржавају читавог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана