Игор Рашула, предсједник хуманитарне организације Срби за Србе: Више од милион евра за социјално угрожене породице

Горан Обрадовић
Игор Рашула, предсједник хуманитарне организације Срби за Србе: Више од милион евра за социјално угрожене породице

Трудимо се да породицама обезбедимо најосновније услове за живот, али и рад, како би временом сопственом снагом и ангажованошћу успели да зараде за сопствене потребе, рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" предсједник хуманитарне организације "Срби за Србе" Игор Рашула.

* ГЛАС: Колико сте до сада скупили новца? Да ли је наш народ спреман да помогне суграђанима у невољи?

РАШУЛА: У досадашњем раду организација "Срби за Србе" прикупила је више од милион евра у донацијама, а свакако највише у последњих неколико месеци од када је покренут пројекат "Борба против поплава" средином маја ове године. Свакако да је српски народ спреман да помогне угроженим породицама у невољама, али само онда када се поштено и отворено ради на достављању помоћи.

* ГЛАС: Какав је осјећај кад помогнете породицама које су на рубу егзистенције, да ли је то оно због чега ова организација и постоји?

РАШУЛА: Осећај помоћи социјално угроженим породицама је свакако леп и управо је то и главна покретачка снага наше организације како бисмо променили њихову тешку садашњост у лепшу будућност. Управо је то и разлог и деловања наше организације како бисмо обезбедили лепшу будућност за децу.

* ГЛАС: На којем принципу прикупљате донације?

РАШУЛА: Донације, пре свега, прикупљамо путем званичних рачуна при сваком регистрованом огранку организације. Такође, велики број донатора широм света користи електронске системе донација путем нашег званичног интернет сајта њњњ.србизасрбе.орг. Ту су, наравно, и донаторске кутије, спортске манифестације које организујемо (попут пројекта "Тројка из блока"), добротворне вечере, продаја промотивних мајици са српским мотивима, итд.

* ГЛАС: Како одлучујете коме ћете уручивати донације и колико износе просјечне донације?

РАШУЛА: Помоћ организације "Срби за Србе" искључиво се испоручује у роби, тј. потребама породице и њихове деце, дакле донације у новцу су искључене. Трудимо се да породицама обезбедимо најосновније услове за живот, али и рад како би временом сопственом снагом и ангажованошћу успели да зараде за сопствене потребе. Процес одлуке коме ће се и како помоћи креће од представника организације који посети породицу и у договору са њима прави списак најнеопходнијих потреба за домаћинство. Вредности донације по породици варирају, али се може рећи да су у просеку око 800 евра. Помажемо у опремању и доградњи куће, у пољопривреди, сточарству, у машинама за обраду земље, у увођењу воде и струје, радовима на доградњи и поправци штала итд.

* ГЛАС: Колико сте до сада уручили донација у Републици Српској?

РАШУЛА: Захваљујући бројним члановима организације "Срби за Србе" из Републике Српске са председником Добрином Кусмук на челу, организација је у последњих девет година помогла око стотину породица широм Српске у вредности вишој од 150.000 евра. У великој већини случајева помагали смо породице са петоро и више деце које живе на сеоским или приградским имањима.

* ГЛАС: Како неко може затражити помоћ од Вас?

РАШУЛА: Најбољи начин да нека породица затражи помоћ од наше организације јесте путем нашег сајта њњњ.србизасрбе.орг, електронске поште сзсрепубликасрпскаЖгмаил.цом или "Фејсбук" налога њњњ.фацебоок.цом/србизасрбе.

* ГЛАС: Ако неко жели да се прикључи Вашој организацији, како то да уради, и на које начине грађани из РС могу донирати новац?

РАШУЛА: У нашој организацији не постоји неко званично чланство у виду плаћања чланарине и издавања чланских карата. Апсолутно је свако добродошао у раду наше организације ко жели и може да допринесе у достављању помоћи угроженим породицама широм Српске. Сам контакт се обавља са нашим људима на терену. Што се тиче донација, грађани из РС могу да подрже пројекте наше организације кроз уплату на рачун КМ: 5688061340001652.

* ГЛАС: За свој хуманитарни рад добили сте бројна признања. Која од њих су Вам најдража?

РАШУЛА: Свакако да су нам најдража признања она које добијемо од деце из породица којима помажемо у виду цртежа и папирних колажа. Поред тога, истакао бих благослов патријарха српског господина Иринеја, који смо добили 2010. године, као и грамату Патријаршије примљену 2014. године. Добијали смо бројне захвалнице од епархија СПЦ, начелника општина, српских заједница итд.

* ГЛАС:  Од када постоји организација "Срби за Србе" и који је њен циљ?

РАШУЛА: Хуманитарна организација "Срби за Србе" постоји од 2005. године, када су се наши људи широм дијаспоре окупили, пре свега, око идеје да Срби из расејања помажу угрожене српске породице са петоро и више деце у Србији, Републици Српској и широм Балкана. У почетку, организација је неформално деловала, у наредним годинама формирани су званични одбори у Србији, Републици Српској, Аустрији, Швајцарској, Немачкој и САД.

СЗС у Српској

* ГЛАС: Да ли Ваша организација има представништва у РС и да ли добијате донације из РС?

РАШУЛА: Организација "Срби за Србе" је званично регистрована у Српској од 2008. године. Седиште организације је у Палама, а велики број чланова и волонтера имамо у Приједору, Добоју, Бањалуци, Лопарама, Бијељини, Вишеграду итд. Донације свакако пристижу на месечном нивоу од десетина донатора из РС, а захваљујући доброј сарадњи са матичном општином Пале организација има скромну финансијску подршку и саме општине.

 

Кућа

Организација "Срби за Србе" из Републике Српске покренула је хуманитарни пројекат изградње куће за шесточлану породицу Илић из Добоја. Породицу Илић чине отац Радослав и мајка Нада, њихова дјеца Драган и Драгана, снаха Татјана и унук Сергеј. Они су живјели као подстанари у кући која је уништена у поплави, а сада су купили плац недалеко од мјеста у којем тренутно живе.

У Хуманитарној организацији "Срби за Србе" рекли су да ће помоћи породици Илић у материјалу за изградњу куће како би до зиме ова породица добила свој кров над главом. 

 

Трактор

Ова хуманитарна организација уручила је крајем августа полован трактор вриједан око 8.000 КМ породици Глуховић из села Божине код Рогатице.

Ненад и Маја Глуховић имају деветоро малољетне дјеце, а обрађују 40 дунума земље. Све то годинама раде и обрађују ручно. Вриједни су, тако да иду и код комшија да раде за дневницу. У већини случајева накнаду за њихов рад им не исплаћују него им трактором превуку дрва или сијено.

Приликом прве посјете они су тражили да им, ако је могуће, буде купљен трактор, јер би тако могли зарадити довољно за живот, што им је и испуњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана