Због доласка Сергеја Лаврова безбједност на највишем нивоу

ATV
Због доласка Сергеја Лаврова безбједност на највишем нивоу

Бањалука - Долазак министра иностраних послова Русије, Сергеја Лаврова, велики је догађај за Републику Српску, али и безбједоносни изазов.

Да би све прошло у најбољем реду припреме су у пуном јеку. Безбједност ће бити подигнута на највиши ниво. Велики број полицајаца биће ангажован на догађају, док ће руте којима ће се гост из Русије кретати бити затворене за саобраћај. Пракса је да се не саопштава тачна путања.

 
Објекти који се налазе у непосредној близини руско-српског центра у изградњи, гдје ће Лавров присустоватри полагању камена темељца 17. септембра, неће радити, а грађани се позивају на разумијевање јер ће бити одређених рестрикција. 

Предсједник Републике данас поручује да Српска има искуства у организовању оваквих догађаја и док из полиције, за АТВ, истичу да су увијек били на висини задатка.
 
“Користићемо највиши степен обезбједјења, који полиција може да користи у првом степену који се три пут за ових 20 година користи, кад је долазио папа, прије пар мјесеци Матвијенко и ево сада договорили смо ссве мјере безбједности и надам се да ће све протећи у најбољем реду”, истакао је Дарко Ћулум, директор полиције РС. 

“Биће неке улице затворене, биће других безбједоносних радњи које ће се учинити, Бањалука је иначе безбиједан град, али када долази тако високо рангиране личности у свјетској политици онда је то уобичајена ствар свугдје у свијету”, истакао је Милорад Додик, предсједник РС.

Организациони одбор који је задужен за посјету Сергеја Лаврова формиран је на републичком нивоу. За дио протокола задужена је и Српска православна црква с обзиром на то да је повод доласка освештање храма. Град Бањалука такође је задужен за дио посла и то логистичкој подшци, саобраћају али и за дио комуналних питања.

“У овом моменту то тече уредно, значај је велики ако долази министар иностраних послова једне глобалне супер силе, Руске федерације са којом РС тежи да има добре односе несумњиво је да то даје значаја Републици Српској”, истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке. 

Стручњаци за безбједност поручују да је обезбјеђење објеката и лица веома важан посао. Када долази важна личност, кажу, цијела полицијска структура мора бити укључена. Важно је урадити безбједоносне провјере и процјене, да би све било на високом нивоу. 

“Нема никаквих сазнања да било ко има интерес да у Бањлуци наруши тај скуп, а наравно и када би било таквих особа које имају такве интересе ту је контра обавјештајна заштита најважнија, по дубини оперативне провјере су извршене и мислим да полиција РС може да направи обезбјеђење много већег степена”, истакао је Драгомир Јовичић, професор на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Бањалучани су увјерени да ће посјета Сергеја Лаврова протећи без проблема. 

“Наводно овдје су рекли да се неће радити ради безбједности, ваљда то тако треба”.

“Долази делегација и то је један велики плус”.

“Мислим да ће све бити ок”, истакли су грађани.

Руска делегација са министром Сергејом Лавровим на челу, у Бањалуку стиже у понедјељак. Присуствоваће освештању темеља српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци, који се гради у част породице Романов. 

Осим званица, пажњу привлачи и изглед који ће храм имати. Простираће се на шест и по хиљада метара квадратних, имаће три олтара са пет купола и посебни звоник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана