Закон о Уставном суду остао у животу

Жељка Домазет
Закон о Уставном суду остао у животу

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ вратио је у петак Уставноправној комисији тог дома на поновно разматрање приједлоге закона о Уставном суду БиХ и измјена Кривичног закона БиХ које су предложили српски делегати.

Делегати су ова законска рјешења разматрали у другом читању. Уставноправна комисија дала је у фебруару мишљење да је Приједлог закона о Уставном суду усклађен са Уставом и правним системом, али није подржала његове принципе због противљења посланика из хрватског и бошњачког народа у Представничком дому Парламента БиХ који су га претходно разматрали. Представнички дом одбио је у оба читања приједлоге и у међувремену усвојио закључак да буде формирана радна група која ће радити на овом питању.

Приједлогом Закона о Уставном суду предвиђено је да стране судије у тој институцији буду замијењене домаћим и да одлуке не могу бити доношене прегласавањем судија из једног народа. Измјене Кривичног закона предвиђају укидање кривичне одговорности за непоштовање одлука Уставног суда БиХ.

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Средоје Новић из СНСД-а изјавио је да је расправа показала да приједлози имају уставни основ.

- Поједини делегати, који сматрају да нема уставних принципа, нису у праву. Битна чињеница је да је покренута процедура да се закони врате на разматрање Уставноправној комисији гдје ћемо покушати да одгонетнемо шта, евентуално, није усклађено са Уставом - нагласио је Новић.

Сматра да је веома добро што ће бити отворен нови дијалог, јер ће на тај начин ови закони бити остављени у животу.

- Значајно је, такође, да су делегати из РС апсолутно јединствени у овом случају и да и даље стојимо иза наших приједлога - истакао је Новић.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић из СДС-а сматра да странке из ФБиХ немају храбрости да објасне својим бирачима у којој земљи живе.

- Непотребно је да у БиХ владају странци. Странке из РС одавно говоре да је у БиХ потребно направити атмосферу да се конструктивно приступа отвореним питањима - каже Тадић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ истиче да је сазрело вријеме да стране судије у Уставном суду коначно уступе мјесто домаћим.

- Треба да буде донесен закон који то регулише. Стране судије треба да замијенимо домаћим, јер то Парламент може направити као што је Устав БиХ и прописао. То је могло бити учињено још давно - казао је Чолак.

Он је навео да у приједлозима које су понудили српски делегати има недостатака и да нека рјешења нису у складу са Уставом БиХ, због чега је потребно најприје промијенити неке уставне одредбе. Чолак је најавио могућност формирања радне групе у Парламенту БиХ која би требало да понуди рјешење прихватљиво за све стране.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић из СДА сматра да је враћање закона Уставноправној комисији губљење времена.

- Приједлози су у Представничком дому добили у два наврата негативно мишљење и иста судбина ће бити и у Дому народа. Не постоји у овом тренутку политичка воља и сагласност да ова два приједлога буду прихваћена. Странци обезбјеђују баланс у Уставном суду, а чињеница да у БиХ још постоји високи представник потврда је да земља није спремна да сама корача - нагласио је Софтић.

Окидач

Законски приједлози достављени су Парламенту БиХ након што је Уставни суд БиХ гласовима бошњачких и страних судија донио одлуку да обиљежавање Дана РС, 9. јануара, није у складу са Уставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана