Вријеме неће избрисати Копањин печат

Милијана Латиновић
Вријеме неће избрисати Копањин печат

Бањалука - Од изненадне смрти већинског власника “Гласа Српске” и директора и власника “Независних новина” Жељка Копање навршиле су се двије године, а они који су имали част и привилегију да с њим сарађују кажу да печат који је оставио у новинарству и друштву никад неће изблиједјети.

Копања је на данашњи дан, у 62. години, преминуо од посљедица срчаног удара. Његова породица, пријатељи, сарадници, те новинари “Гласа” и “Независних новина”, “Нес радија” и “Нес Кастре”, али и цијела новинарска заједница у БиХ, тог 8. августа изгубили су великог човјека, новинара и борца за помирење.

Колеге и пријатељи по души и перу са којима је провео радни вијек радо се присјећају дана проведених с њим, савјета, добронамјерних критика и свих битака које су извојевали.

- Жељко Копања дао је несумњив допринос развоју медија у Републици Српској, а самим тим и друштву Српске, као новинар, уредник, оптимиста и упорни политички сањар - истакао је предсједник РС Милорад Додик нагласивши да је поносан на пријатељство са Копањом.

Министар правде РС Антон Касиповић, који је са Копањом исписао многе новинске ретке у некадашњем “Гласу”, рекао је да су годишњице увијек прилика да се говори из срца, али често и патетично, што он, каже, не жели.

- Имам право на илузију и сан да Жељко није умро. Имам и аргументе. Живе његови најдражи у првом и другом кољену, а даће Бог и у наредним. Живе новине и говори радио и свира Балканска улица. Сигурно је да и сада тамо гдје је, Жељко све види бистрим оком и има хиљаду питања, и још толико недоумица. Имам их, наравно, и ја, али то не могу рећи ни Жељку Копањи, ни Николи Гузијану, па некад проговорим сам са собом, свјестан да бих могао имати и бољег саговорника од самог себе - рекао је Касиповић и додао да је свједочио времену кад су стварани независни медији и да је поносан на тај период. 

Новинари и сарадници, које је Копања водио путем истине и правде, наставили су утабаним стазама које им је оставио. Иако суочене са огромним губитком, редакције медија у његовом власништву нису поклекнуле, истрајавши у примјени професионалних стандарда на којима је инсистирао. Истина и објективност, као најсвјетлије водиље које је Копања имао у свом богатом новинарском опусу, нису се угасиле.

Главна и одговорна уредница “Гласа Српске” Борјана Радмановић-Петровић каже да Жељко Копања живи и живјеће док год живе новине које је стварао и људи са којима их је стварао, и који ће га увијек чувати од заборава.

- Жељко Копања је оставио неизбрисив траг у животима многих људи, а посебно у животима оних који су са њим радили, од њега учили и дијелили новинарски хљеб. Та енергија којом је зрачио и данас је многима покретач и даје нам снагу да наставимо, да никада не посустанемо и да чувамо све што је створио, за шта се борио и на шта је био поносан - рекла је Радмановић-Петровић и додала: “Наставићемо”.

Жељко Копања је рођен 21. октобра 1954. године у Котор Варошу, завршио је Економски факултет, а новинарску каријеру започео у некадашњем “Гласу”, данас “Гласу Српске”. На вјечни починак Копања је у присуству више хиљада људи испраћен 10. августа на гробљу “Свети Пантелија” у бањалучком насељу Павловац, уз поруку да легенде никада не умиру.

Манифестације

Жељко Копања је и утемељивач бројних манифестација попут “Избора спортисте године” и “Избора личности године”. Послије његовог одласка ова манифестација носи назив “Личност године ин мемориам Жељко Копања”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана