Војници на паради и без одобрења

Жељка Домазет
Војници на паради и без одобрења

Сарајево - Припадници Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ учествоваће у прослави Дана Републике у пуном капацитету иако је руководство Министарства одбране БиХ у четвртак донијело одлуку да не може бити дио параде у Бањалуци.

Став колегијума Министарства одбране БиХ је да само Војни оркестар Оружаних снага БиХ - бенд Бањалука може учествовати у одавању почасти и полагању вијенаца палим борцима Војске РС 8. и 9. јануара. Тиме је одбијена главнина захтјева Службе предсједника РС.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да заговара исти став као предсједник РС Милорад Додик, а то је да припадници Трећег пјешадијског (РС) пука треба да учествују у програму обиљежавања 9. јануара. Додик је у сриједу рекао да ће, ако се не појаве припадници Трећег пјешадијског (РС) пука онако како је предвиђено у цјелини, бити одбачено и учешће војног оркестра. Он је позвао команданта пука и све припаднике да без обзира на пријетње из Сарајева узму учешће у обиљежавању Дана РС.

- Нећу да се сагласим са одлуком о дјелимичном учешћу, као што то није учинио ни предсједник РС. Инсистираћу и позваћу све припаднике Оружаних снага БиХ из РС да дођу на параду. Имамо закон, а и задатак Трећег пјешадијског (РС) пука јесте да његује традицију Војске РС. Не прихватам одлуку да учешће на церемонијалним активностима буде одобрено само Војном оркестру и инсистирам на томе да и 40 припадника пука, које је тражила Служба предсједника РС, учествује у свечаности - рекао је Јеринић.

Додао је да је учешће војника могуће само тако и никако другачије.

- Не можемо функционисати на принципу уцјена и по систему ово може, ово не може. Шта је спорно у томе да, када је већ дата сагласност за учешће Војног оркестра у униформи, на свечаности учествују и други припадници пука - истакао је Јеринић.

Командант Трећег пјешадијског (РС) пука Недељко Копуз рекао је да нема одобрење да говори у медијима.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић сматра да Трећи пјешадијски (РС) пук, који баштини традицију Војске РС, има обавезу да се одазове позиву предсједника РС и учествује у обиљежавању 9. јануара.

- Најоштрије осуђујем одлуку Министарства одбране. Недопустиво је да један министар у заједничким органима БиХ може да се противи учешћу припадника пука у обиљежавању празника у складу са Законом о Дану РС. Министар одбране нема право да селективно одлучује о захтјеву предсједника РС - нагласио је Чубриловић и додао да Народна скупштина очекује од свих представника РС у заједничким институцијама да се одлучно супротставе самовољи министра који се својим одлукама ставља изнад уставних и законских овлашћења РС, легитимних захтјева и демократски изражене воље грађана Српске.

Премијерка РС Жељка Цвијановић очекује да ће се упркос забрани присуства обиљежавању Дана РС одазвати и припадници Трећег пјешадијског (РС) пука.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић има овлашћења да наложи учешће припадника Трећег пјешадијског (РС) пука у свечаностима поводом Дана РС.

- Према Уставу БиХ, сваки члан Предсједништва врши функцију цивилног команданта Оружаних снага - истакао је Кошарац.

Предсједавајући Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Сифет Поџић рекао је да одлуку о учешћу Трећег пјешадијског (РС) пука у обиљежавању Дана РС не може донијети министар одбране него Предсједништво БиХ консензусом.

- Одлука Уставног суда БиХ о неуставности Дана РС је јасна. Свако ко употријеби Оружане снаге БиХ или њен дио чини кривично дјело које би се морало санкционисати. Ово што је министарка урадила је недопустиво - казао је Поџић и додао да сада морају реаговати чланови Предсједништва БиХ, а прије свега бошњачки члан Бакир Изетбеговић и тражити њену одговорност за неуставно дјеловање.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица казао је да дешавања у вези са учешћем припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на прослави показују да у БиХ не постоји разумијевање о основним стварима.

Иванић

Младен Иванић у четвртак није желио да говори о забрани учешћа припадника Трећег пјешадијског (РС) пука, а дан раније је рекао да ће размислити о својим могућим потезима.

- Имамо обавезу према војницима и официрима, поготово онима који су били припадници Војске РС, да им омогућимо да учествују на свим манифестацијама поводом обиљежавања Дана РС. Позивање на одлуку Уставног суда БиХ приликом забране припадницима пука да учествују на манифестацијама у склопу обиљежавања Дана Републике потпуно је незаконито - мишљење је Иванића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана