ВСТС одбио да расправља о саопштењу Тужилаштва: Незировић поручио да се гуше слободе медија

Агенције
ВСТС одбио да расправља о саопштењу Тужилаштва: Незировић поручио да се гуше слободе медија

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) одбио је приједлог судије Горана Незировића да на сједници расправља о саопштењу Тужилаштва БиХ у којем је најавило да ће “испитати мотиве особа које путем медија шаљу негативне поруке о раду правосуђа”.

Прије почетка другог дана сједнице ВСТС-а, Незировић је предложио да се размотри јучерашње саопштење Тужилаштва БиХ, које је најавило да ће због интензивних притисака на правосуђе “испитати мотиве особа које путем медија шаљу негативне поруке о раду правосуђа”.

Према Незировићу, овим активностима се гуше слободе медија.

Приједлог није прихваћен, јавио је БИРН БиХ.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија казао је да је Тужилаштво БиХ независна институција и да се не могу мијешати у њихова саопштења.

Тужилаштво БиХ јуче је саопштило да је донијело наредбу о провођењу истраге против Марка Панџе и Нермина Алешевића, осумњичених за примање и давање дара или других облика користи. У овом предмету Тужилаштво БиХ сумњичи Алешевића и за неовлаштено прислушкивање и тонско снимање.

У овом предмету, како је наведено из Тужилаштва, саслушан је већи број свједока, међу којима и предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Из Тужилаштва је саопштено да је формиран предмет због притисака на рад ове институције.

“С обзиром да су у посљедње вријеме присутни свакодневни и интензивни притисци на рад ВСТВ-а БиХ, Тужилаштва БиХ, односно правосуђе Босне и Херцеговине у цјелини, а који притисци у одређеној мјери већ почињу ометати редовит рад правосуђа, Тужитељство БиХ је формирало предмет гдје ће се, с дужном пажњом и у складу са законом, испитати мотиви и разлози особа које путем медија шаљу јавности такве негативне поруке о раду правосуђа с циљем дестабилизације правосудног сустава”, наводи се у саопштењу.

ВСТС је наставио засједање избором предсједника општинских судова. Кандидати за предсједнике судова у Коњицу, Чапљини и Санском Мосту, који су изабрани у ужи круг, излажу програме рада.

На данашњој сједници ВСТС ће разматрати и перцепцију јавности о раду правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана