Удар на знамења

Ведрана Кулага
Удар на знамења

Бањалука - Уставни суд Републике Српске прогласио је данас грбове Бањалуке и Невесиња неуставним, наводећи да садрже елементе вјерског и националног идентитета само српског народа, чиме се, према оцјени суда, друга два конститутивна народа и припадници осталих доводе у неравноправан положај.

Овим је, према ријечима делегата Клуба из реда српског народа у Вијећу народа Републике Српске Милана Тукића, настављена пракса оспоравања знамења у РС, због могућности да се у Српској поднесу захтјеви за оцјену уставности овог питања, што није случај у ФБиХ.

- Дошли смо до ситуације да у кантонима ФБиХ још нису измијенили ни спорне одредбе Устава, што је била обавеза, а камоли да се дође до изгледа знамења локалних заједница - рекао је Тукић, додавши да су грбови у Федерацији у току рата мијењани и усвајани када Срби нису учествовали у власти у ФБиХ.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић рекла је да послије одлуке Уставног суда симболи у статуту Бањалуке и Невесиња више не постоје.

- Ове јединице локалне самоуправе сада морају ускладити статуте са одлуком Уставног суда РС и приступити изради нових симбола који морају одражавати традицију и културно-историјско насљеђе свих грађана који у њима живе - рекла је Решићева.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је јуче "Гласу Српске" да су у протеклом периоду, приликом измјена Статута, утврдили потребу да се дође до нових рјешења која се односе на грб.

- Размишљало се и о томе да се на међународном конкурсу нађе рјешење за грб Бањалуке. То није спроведено до сада. Суд је у међувремену донио одлуку о томе, коју не бих коментарисао, али смо спремни да почнемо да се бавимо овим питањем - рекао је Гаврановић.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић сматра да одлука суда није исправна.

- У доношењу општинске одлуке о грбу и застави равноправно су учествовали и представници бошњачког народа у тадашњој СО Невесиње. Консултоваћемо се са правном службом када стигне одлука Уставног суда РС, а тада ћемо и да видимо какви ће бити наши даљи кораци - закључио је Шиљеговић.

Избјеглице

Уставни суд РС утврдио је данас да процедуре рада за остваривање права на алтернативни смјештај од 13. јануара до 27. априла 2011. године, које је донио министар за избјеглице и расељена лица РС, нису у сагласности са Уставом и Законом о објављивању закона и других прописа РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана