Три држављанина БиХ предмет истраге због терористичког напада у Паризу 2015. године

klix.ba
Три држављанина БиХ предмет истраге због терористичког напада у Паризу 2015. године

Истрага због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године води се против три држављанина Босне и Херцеговине, потврђено је за klix.ba у Министарству иностраних послова БиХ.

Држављанин Босне и Херцеговине Адис Абаз ухапшен је у акцији њемачке полиције због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године. Абаз је ухапшен по потјерници белгијске полиције прије осам дана у њемачком граду Дрездену, а како преносе медији, он би ускоро требао бити изручен Белгији.

Овим поводом од Министарства вањских послова БиХ тражили смо званичне информације које се односе на овај случај. Како су нам рекли, Амбасада БиХ у Берлину је 28. јуна 2019. године примила службену информацију надлежног Државног тужилаштва у Дрездену да је, на основу Европског налога за хапшење који је издао Основни истражни суд у Бриселу, Краљевина Белгија, један држављанин БиХ ухапшен у СР Њемачкој 20. јуна 2019. године у 1:48 сати.

“У истој информацији се наводи да се именована особа налази у екстрадиционом притвору у притворској јединици у граду Хале у СР Њемачкој, гдје ће боравити до правоснажности одлуке о изручењу надлежним органима Краљевине Белгије”, казали су нам из Министарства иностраних послова БиХ. Према наводима Државног тужилаштва у Дрездену, предметни европски налог за хапшење издат је због постојања сумње да је именована особа повезана с активностима терористичке групе одговорне за терористичке нападе у Паризу од 13. новембра 2015. године, који су се догодили у концертној дворани Батаклан. “У информацији Државног тужилаштва у Дрездену наведено је и да се истрага у истом предмету наставља против именованог и још два држављанина БиХ, чија имена нису наведена, уз напомену да, за сада, јавности неће бити доступно више информација, због разлога који се тичу даљњег провођења истраге”, закључују из МИП-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана