Три болнице се задужују за 14 милиона

Маријана Миљић
Три болнице се задужују за 14 милиона

Бањалука - Влада Републике Српске дала је гаранције за задужење болница у Бијељини, Фочи и Добоју у износу од 14 милиона марака, а те кредите здравствене установе утрошиће за реструктурирање постојећег задужења, измирење дуговања према добављачима, али и порезе и доприносе.

Одлуке о гаранцијама, које су објављене у “Службеном гласнику РС”,  Влада Српске донијела је 9. августа, а оне ступају на снагу за осам дана.

Тако је Влада Српске гарант за задужење болнице “Свети врачеви” у Бијељини у износу од четири милиона марака. Ова здравствена установа кредит ће враћати 96 мјесеци, а каматна стопа по којој се болница задужила износи 5,9 одсто.

Гаранције је Влада дала и за задужење Универзитетске болнице Фочи и “Свети апостол Лука” у Добоју у износу од по пет милиона марака. Кредит ће болница у Фочи враћати 96 мјесеци, а болница у Добоју 120 мјесеци.

Са директором болнице у Бијељини Синишом Максимовићем јуче нисмо успјели ступити у контакт јер се није јављао на наше позиве. На позиве нису одговарали ни у управи болнице у Добоју.

На телефон се јавио директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић, али није желио да говори много о новом задужењу.

- Када све процедуре буду завршене и ми добијемо званично од Владе потврду да нам гарантују за кредит, онда ћемо причати о томе. Ми смо Владу обавијестили о намјени кредита. Све је транспарентно. За сада не можемо да говоримо ништа више - рекао је Марић.

С друге стране министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић наводи да ће болнице кредите утрошити за реструктурирање ранијих задужења, плаћање обавеза према добављачима и измирење пореских обавеза.

- Ми смо законом омогућили да здравствене установе у РС могу реструктурирати досадашња задужења, те да на тај начин смање каматне стопе и продуже вријеме враћања кредита. На тај начин стварају услове да измирују све своје обавезе -  рекао је Боданић.

У Синдикату здравства и социјалне заштите РС истичу да здравствене установе у РС не могу функционисати без задужења.

- Здравствене установе не могу без задужења јер им уговор са Фондом здравственог осигурања РС није довољан да могу редовно да финансирају своје обавезе. Фонд је једна монополистичка организација која је недодирљива за све и која се понаша тако како се понаша. Неке ствари се морају мијењати и не треба дозволити да ФЗО даје сам онолико колико мисли да треба давати новца здравственим установама -  рекао је предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС  Миленко Гранулић.

Болница “Свети врачеви” у Бијељини

износ кредита: 4.000.000 КМ

период отплате: 96 мјесеци

фиксна каматна стопа: 5,9%

Универзитетска болница Фоча

износ кредита: 5.000.000 КМ

период отплате: 96 мјесеци

каматна стопа: 3,95%

Болница “Свети апостол Лука” Добој

износ кредита: 5.000.000 КМ 

период отплате: 120 мјесеци + грејс-период 12 мјесеци

фиксна каматна стопа:  6%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана