Топлотни талас пржи Европу, пријети и БиХ

Index.hr
Топлотни талас пржи Европу, пријети и БиХ

Топлотми вал који је већ захватио Хрватску, а након кишних мјесеци пријети у нешто мањим вриједностима и БиХ, донио је рекордне температуре широм Европе.

Прошле седмице на Пиренејском полуострву забиљежене су рекордне температуре, а како јавља “Severe Weather Europe”, у првој половини ове и даље се очекују јако високе температуре.

Сриједа је дан о којем пишу француски и британски медији уз наслове како је расхлађење на путу и да морају “изгурати” још само два дана на екстремним температурама.

“Severe Weather Europe” такође јавља о том расхлађењу, додајући како се усљед продора хладног ваздуха с источног Атлантика у предјелима Француске, Бенелукса, али и у средњој Европи могу очекивати екстремни временски услови попут олуја и грмљавинскиог невремена. Додају како се ти временски услови могу очекивати касно у уторак у Француској и Бенелуксу те од сриједе до петка у средњој Европи.

“Severe Weather Europe” јавља и како се у Француској и Бенелуксу у уторак могу очекивати температуре које ће се кретати од 35 до 38 °Ц, а да се температуре више од 30 °Ц могу очекивати и у југоисточној Енглеској.

Према тим прогнозама, у сриједу се могу очекивати екстремне температуре и у сјеверној Њемачкој, Данској и на југу Шведске. У складу с тим забрињавају могући опасни временски услови до којих може доћи на подручју Њемачке, али о којима ће се знати више у наредним данима.

Слично вријеме очекује се и у четвртак на подручју Њемачке, Пољске и Чешке. Очекује се развој суперћелија, које могу донијети опасан град, јаке вјетрове па чак и торнадо попут оног какав смо недавно видјели крај Беча.

Топлотни вал изазвао је бројне проблеме широм Европе. Напримјер, у Француској су угашена постројења нуклеарних електрана, јер су ријеке постале претопле да би хладиле реакторе, јавља “Euronews”.

Министар здравства, Агнес Бузјн, позвала је становнике на највећи могући опрез посебно што врућине јако утичу на најмлађе и најстарије. “The Local France” пак јавља како се највише температуре у Француској очекују током уторка, прије најављеног расхлађења.

Французи се боре с врућином па су смањили и саобраћај у градовима како би се производило што мање смога. Забрањен је саобраћај аутомобилима који припадају категорији највећих загађивача.

Топлотни није није заобишао ни сјевер Европе. Рекордне вриједности ове године забиљежене су и унутар Арктичког круга у којем су повремено биљежене више температуре чак него и у сусједној Хрватској.

Усљед високих температура стотињак сретника у Хелсинкију спас је пронашло у локалној трговини у којој су преспавали. “К-Супермаркет” потврдио је прошле седмице како ће њихова трговина у Хелсинкију отворити врата преко ноћи како би помогли грађанима да се расхладе.

Портпарол трговине поручио је да је акција била успјешна.

“Људи су дошли око 10 навече, одабрали своје омиљено мјесто и смјестили се. Онда смо дијелили грицкалице и освјежења. Све је било одлично, људи су сретни и узбуђени, а атмосфера је била угодна”, рекао је портпарол, најавивши како ће исто поновити сљедеће године.

“Билд” јавља да је око Берлина велика суша. Кроз подручје Бранденбурга иначе пролази око 32.000 километара водних путева, а на њему се налази и око 3.000 језера. Како јавља портал, ријеке и језера због екстремних врућина су пресушиле и додаје да стање никада није било овако лоше.

Репортери “Билда” који су били на терену јавили су како се ради о ријечним токовима који су широки до 18 метара и дубоки око два метра, а да у њима сада воде готово да и нема. Све што је остало су мртве рибе. Њемачка очекује рекордне температуре ове сриједе, а њихови медији пишу како би могло доћи до температура вриједности око 40 °Ц.

Код Штутгарта је у једном вјештачком језеру, које служи као резервоар за узгој рибе, због високих температура дошло до масовног помора риба. У суботу је тамо угинуло око 20 тона рибе, која је вриједила око 50.000 евра.

Због топлотног вала у опасност је дошло и најстарије дрво у Њемачкој.

Ради се о стаблу липе, старом 1.200 година. Налази се у мјесту Шенклегсфелд, чији су мјештани одлучили да спасе дрво. Откад су примјетили да му недостаје воде, испод њега се налазе сваког четвртка и залијевају га, а потом имају малу прославу под дрветом.

Португал и Шпанију посебно је погодио топлотни вал, па су се из тих земаља могли видјети извјештаји о температурама већим од 50 °Ц. Те температуре нису званичне, али је свеједно усљед јако високих температурних вриједности дошло до бројних пожара у тим земљама.

Неколико стотина ватрогасаца бори се с пожарима у португалској регији Алгарве, која је омиљена међу туристима. Преко 100 људи евакуисано је из дистрикта Фаро, док се пожар приближавао, а португалска Национална агенција за заштиту објавила је како је на обуздавање тог пожара послато око 700 ватрогасаца те канадери.

Откад је пожар избио прошлог петка повријеђено је девет запослених у хитним службама. Ваз Пино, ватрогасни заповједник на пожару у дистрикту Фаро, поручио је како се гашење канадерима показало неуспјешним јер пожар гори у долини.

Овог викенда оборен је службени температурни рекорд у Португалу, с нових 46,6 °Ц, који су измјерени ове суботе. То је цијели степен више од рекорда из 2003. године.

У Шпанији је забиљежено да су три особе преминуле од посљедица врућине. Међу њима је један запосленик, који је радио на одржавању путева, а који је на аутопуту крај Мурсије колабирао и преминуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана