Терористи убијали мецима из БиХ?

Горан Маунага
Терористи убијали мецима из БиХ?

БАЊАЛУКА - Терористи који су у нападу на редакцију сатиричног листа "Шарли ебдо" у Паризу починили масакр убивши 12 новинара и полицајаца користили су муницију за "калашњиков" која потиче из БиХ.

Угледна истраживачка агенција "Конфликт њуз" која се бави извјештавањем из ратних зона широм свијета објавила је фотографију чауре за коју тврди да је пронађена након крвавог похода терориста. На чаури је утиснута ознака ИК 86, а према свјетском шифрарнику за муницију ради се о муницији произведеној 1986. године у "Игману" из Коњица.

У прилог тврдњи да се у "калашњиковима" терориста који су завили Француску у црно нашла муниција из БиХ говоре подаци да је полиција двије земље у протеклих неколико година извела велики броја акција у којима су похапшени шверцери и заплијењена знатна количина оружја. Акције су спроведене управо под индицијом да кријумчарено оружје и муниција завршава у рукама терориста. Сумња се да су оружје и муниција нестајали из војних складишта под плаштом уништавања вишка наоружања, које је обављано углавном у фирмама намјенске индустрије у ФБиХ.

У Агенцији за истраге и заштиту БиХ (SIPA), која је водила истрагу о шверцу и злоупотребама приликом уништавања оружја, казали су да су дио посла завршили и предали извјештај Тужилаштву БиХ, а да на осталим случајевима још раде.

- Вршили смо провјере у вези са шверцом наоружања из БиХ у Француску. Знамо за много незаконитости у вези са шверцом наоружања из фирми намјенске индустрије у ФБиХ. У сарадњи са француским безбједносним агенцијама провјерићемо и информацију да су терористи у Паризу користили муницију из БиХ - навели су у SIPA.

Предсједавајућа Заједничке комисије за безбједност у бившем сазиву Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да су информације да су терористи користили муницију из БиХ још један доказ да је оружје из БиХ завршавало на многим свјетским дестинацијама у рукама разних милитантних група.

- Годинама у БиХ не постоји жеља да се те ствари истраже до краја и да одговорни буду процесуирани, иако се много тога зна. Они који су најодговорнији за то чине све да ти случајеви буду заташкани - истакла је Мајкићева.

Словеначка полиција ухапсила у мају 2012. године Велибора Поповића поријеклом из Берана у Црној Гори означеног као вођа криминалне групе која је набављала оружје у БиХ и продавала га у Француској и у другим земљама ЕУ, а међу купцима су били и терористи. Тада је ухапшено 60 особа осумњичених за међународну трговину дрогом и оружјем и заплијењена велика количина наоружања. Цариници из царинске испоставе Мец заплијенили су у септембру 2102. године шест "калашњикова" и муницију, који су пронађени у аутомобилу са регистарским ознакама БиХ и ухапсили возача.

У априлу 2013. године у околини Париза ухапшено је пет држављана БиХ и један држављанин Француске због сумње да су умијешани у међународни шверц оружја, а пронађена је велика количина оружја и муниције. Тада су ухапшени Бањалучани Ненад Радинковић, Владимир Пепић, Зоран Јовановић и Данка Маринковић, те Мирко Бакић из Приједора.

У великој акцији француске полиције из децембра 2013. године ухапшено је 45 особа осумњичених за међународни шверц оружја из балканских земаља и Словачке. Међу њима је било 38 трговаца оружја, а преосталих седам су били купци.

Припадници SIPA су у сарадњи за француским безбједносним агенцијама у 2013. и 2014. години извели двије акције у којима су обављени претреси широм БиХ због кријумчарења оружја у Француску.

Након терористичког напада у Паризу полицијске агенције у БиХ подигле су ниво безбједности и појачале мјере контроле према лицима за која постоји посебан безбједносни интерес. Осим тога прате и поруке на друштвеним мрежама и порталима у којима се величају терористи и шири говор мржње.

У оружаном нападу на канцеларије сатиричног магазина "Шарли ебдо" у Паризу 7. јануара убијено је десет новинара и два полицајца, а повријеђено 11 особа. Лист је познат по објављивању низа карикатура на којима је приказан пророк Мухамед. Одбјегли терористи су и јуче наставили да сију смрт у Паризу убивши још двије особе.

Држављани  БиХ сигурни

Амбасадор БиХ у Француској Иван Орлић рекао је "Гласу Српске" да држављани БиХ у Паризу нису имали никаквих проблема.

- Нема повријеђених држављана БиХ нити је неко од њих тражио било коју врсту помоћи - казао је Орлић.

Украјина

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да не треба улазити у аранжмане продаје муниције украјинској војсци наводећи да то није добро ни за кога у БиХ. Он је рекао да су органи БиХ у процедури давања сагласности на те аранжмане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана