Тегелтија и званично кандидат

Дарко Момић
Тегелтија и званично кандидат

Бањалука - Предсједник СНСД-а поручио је јуче да његова странка нема ниједан услов за формирање власти на нивоу БиХ и да остаје привржена принципима и изјави која је потписана између СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, истичући да је Зоран Тегелтија од јуче и званично кандидат ове странке за предсједавајућег Савјета министара, јер је то верификовано од стране Извршног комитета и Предсједништва СНСД-а.

- Ми поздрављамо чињеницу да је завршено формирање “бошњачке репрезентације” у политичком смислу, али нове странке које су ушле у коалицију са СДА не могу учествовати у преговорима о расподјели мјеста у власти - рекао је Додик након јучерашњих сједница Извршног комитета и Предсједништва СНСД-а одржаних у сједишту ове странке у Бањалуци.

Он је подсјетио да према изјави потписаној са СДА и ХДЗ-ом, СНСД-у, осим мјеста предсједавајућег Савјета министара БиХ, припадају и три министарска мјеста и то спољне трговине и економских односа, транспорта и комуникација, те за људска права и избјеглица, као и три мјеста замјеника министра и то одбране, безбједности и цивилних послова.

- Ми ћемо са нашим коалиционим партнерима разговарати о расподјели мјеста у Савјету министара БиХ која припадају српској квоти, али било би непристојно говорити о томе, а поготово о конкретним именима, прије него што о томе буде постигнут коначни договор. СНСД остаје при ставу да не прихвата било који документ који би значио активацију МАП-а у складу са одлуком Народне скупштине РС о војној неутралности - рекао је Додик.

Он је поновио да је на сједници Предсједништва СНСД-а закључено да је РС закинута због немогућности договора о коефицијентима за расподјелу прихода од индиректних пореза.

Додик је рекао да ће 6. Сабор ове странке, на којем ће учествовати 1.200 делегата, бити одржан 15. јуна у Лакташима.

- На Сабору ће бити биран предсједник СНСД-а и нови Главни одбор - прецизирао је Додик.

Он је рекао и да остаје при договору да ће отићи у узвратну посјету СДС-у и ПДП-у, чије делегације су недавно биле у сједишту СНСД-а, али да је на руководствима тих двију партија да узврате гостопримство.

Штрахеу су намјестили

 

Одговарајући на питања новинара, Додик је истакао да ће наставити сарадњу и са новом структуром Слободарске партије у Аустрији, коју је протеклих дана потресла корупционашка афера због које је аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе поднио оставку.

Додик је оцијенио да је ријеч о намјештаљци, јер ништа од реченог на спорном видео-снимку није реализовано у периоду у којем је Слободарска партија била дио власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана