Тегелтија: Параобавјештајне структуре желе да контролишу правосуђе

Срна
Тегелтија: Параобавјештајне структуре желе да контролишу правосуђе
Тегелтија: Параобавјештајне структуре желе да контролишу правосуђе

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија изјавио је да “постоје политичко-параобавјештајне структуре, које су одређени центри моћи и покушавају да успоставе пуну контролу над правосуђем како би исходили обрачун са политичким неистомишљеницима”.

Тегелтија је навео да су њихов циљ “евентуалне интервенције у политичком систему на начин како то њима одговара” и да је ову информацију сазнао током својих редовних активности и контаката са различитим људима. “Нисам детаљно упознат куда све иду гране из тих центара моћи и ко све на њих има утицаја, али, дефинитивно, они су у БиХ потпомогнути неким центрима са стране. Очито је да је ријеч о кампањи која се спроводи против правосуђа са овим циљем”, додао је Тегелтија.

Након ванредне сједнице ВСТС-а одржане поводом навода магазина “Журнал” да је Тегелтија трговао кривичним истрагама, предсједник Савјета је рекао новинарима да је добио подршку свих присутних чланова, који су исказали пуно повјерење у његов рад.

Он је нагласио да подржава све оправдане критике које су усмјерене ка унапређењу правосуђа, те да с тим нема никаквих проблема.

Тегелтија је рекао да је свјестан да у правосуђу није све идеално и додао да постоји пуно простора за његово унапређење.

“Људи који покушавају да ставе правосуђе под своју контролу, сасвим сигурно и унутар правосудне заједнице имају људе са којима сарађују, а које могу да користе за различите сврхе, или могу да злоупотребљавају њихове добронамјерне критике у своје зле намјере”, рекао је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да ће ВСТС издржати све нападе и задржати независност правосудног система.

“Наставићемо да радимо на реформи правосуђа у складу са препорукама Европске комисије које се односе на унапређење рада правосуђа у свим сегментима, посебно у области борбе против корупције и организованог криминала”, истакао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да му је на завршетку сједнице шеф кабинета донио коверту у којој један адвокат из Требиња доставио допис ВСТС-у и 200 КМ, те да је цијели случај упућен на постпупање надлежном тужилаштву.

Он је рекао да мимо функције коју обавља води нормалан живот и да му се дешава да људи које среће на разним мјестима од њега траже неку врсту помоћи.

“Када се у мом нормалном животу деси ситуација да ми људи траже помоћ, упућујем их на ВСТС. Уколико ми се неко обрати с проблемом у раду правосудних институција, упућујем их да ми се обрате као предсједнику”, рекао је Тегелтија.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана