Свједочење Маре Јеличић на суђењу Атифу Дудаковићу: За дан остала без супруга и дјевера

Жељка Домазет
Свједочење Маре Јеличић на суђењу Атифу Дудаковићу: За дан остала без супруга и дјевера

Сарајево - Већ 24 године трагам за посмртним остацима мог супруга Чеде који је убијен 15. септембра 1995. године да бих га, док сам жива, достојно сахранила, рекла је јуче на суђењу Атифу Дудаковићу Мара Јеличић, свједок Тужилаштва БиХ, истакавши да њен муж није био војно ангажован нити је имао било какво оружје.

Она је у наставку суђења бившем команданту Петог корпуса тзв. Армије РБиХ и још петнаесторици припадника тог корпуса рекла да је до почетка рата живјела са мужем и двојицом синова инвалида у Бихаћу, да би, након почетка ратних дејстава, избјегла у село Вртаче, у општини Босански Петровац.

- Када је почела да пада Книнска Крајина, 19. августа, кренули смо у Сански Мост. Муж није био војно ангажован и радио је са мном у кафани. Тог 15. септембра отишао је са братом Јовом да довезу инвалидска колица за сина. Након тога више нисам видјела ни њега ни дјевера - рекла је Јеличићева.

Додала је да је њихов нестанак пријављен Црвеном крсту у Санском Мосту. Рекла је да је одмах након потписивања Дејтонског споразума отишла у Бихаћ да се распита шта се десило са њеним мужем.

- Рекли су ми да га је код Петровца срео професор Романовић који му је говорио да не иде. Од тада му се губи сваки траг. Касније су пронађени посмртни остаци дјевера Јове и он је сахрањен у Вртачама. Никаквих трагова од мог мужа нема - рекла је Мара Јеличић.

Додала је да је комплетна имовина Срба на том подручју порушена.

Суђење Дудаковићу за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године биће настављено 17. јуна саслушањем два свједока Тужилаштва.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса Армије РБиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и за ратни злочин над цивилима на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана