Сутра сахрана генерала Симића

Агенције
Сутра сахрана генерала Симића

БАЊАЛУКА - Генерал Новица Симић, који је преминуо 2. марта у Београду, биће сахрањен сутра на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Сахрана генерала Симића заказана је за 13.00 часова.

Генерал-пуковник Војске Републике Српске у пензији Новица Симић преминуо је 2. марта на Војно-медицинској академији у Београду након тешке болести.
       
Новица Симић рођен је 1948. године у Милићима. Као дијете са родитељима се преселио у Сарајево, гдје је завршио основну школу и гимназију.

У Београду је завршио четворогодишњу Војну академију Копнене војске ЈНА, двогодишњу Командно-штабну школу тактике и једногодишњу Школу националне одбране.

Прије одбрамбено-отаџбинског рата службовао је у гарнизонима ЈНА у Бањалуци и Сарајеву гдје је обављао дужности командира вода, команданта батаљона и помоћника начелника штаба бригаде за оперативно-наставне послове.
 

У рату је обављао дужности команданта бригаде, команданта тактичке групе и команданта Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске.

Послије рата обављао је дужности команданта корпуса, замјеника начелника Генералштаба и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

Одликован је Орденом за храброст ЈНА, Карађорђевом звијездом првог реда и Орденом Немањића Војске Републике Српске.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Новица Симић аутор је књиге “Операција Коридор 92”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана