Сукоб демобилисаних бораца и полиције на улицама Сарајева

nezavisne.com
Сукоб демобилисаних бораца и полиције на улицама Сарајева

Сарајево - Више стотина демобилисаних бораца блокирало је главну саобраћајницу у Сарајеву, тачније Обалу Кулина бана, након чега је дошло до инцидента са полицијом.

Борци се окупљају испред зграде федералног Парламента, и наводе да су их полицајци дочекали наоружани до зуба како би их разбили у мање групе и спријечили окупљање испред Парламента. Бивши борци позивају и грађане да им се придруже.

Драго Грбавац, предсједник удружења “Заборављени бранитељи ХВО-а” је за “Независне” рекао да је полиција зауставила четири аутобуса демобилисаних бораца који су кренули из Тузле, да је срамотно да су полицајци данас газили заставе БиХ и ратне заставе БиХ.  “ Не знам шта је са овом дјецом у полицији, свако од нас може им бити отац, а они нас тукли по улици”, рекао је Грбавац. Он је навео да је 10 бивших бораца остало на Клиничком центру због повреда, да их има сигурно још, али да не зна какве су повреде и у каквом су стању. Такође је навео да бивши борци остају испред зграде федералног Парламента до даљњег.

Око стотињак бораца се окупило испред зграде Предсједништва БиХ и узвикују “Лопови, лопови”. Нешто раније борци су били подијељени у три групе. Једна је била код зграде Парламента ФБиХ, друга група код моста на Чобанији, а трећа група, са којом је полиција и дошла у сукоб се тренутно креће од Вијећнице према Скендерији главном улицом. Наводно је 30 бивших бораца повријеђено.

Полиција је разговарала с бившим борцима те их покушава смирити. На питање полицији зашто су користили силу, одговорили су да су поједини борци посједовали металне шипке.

Група демобилисаних бораца из Бихаћа каже да су дошли ненаоружани, а да их је полиција у Сараајеву у дочекала наоружана до зуба.

“Ми да смо хтјели да се тучемо донијели би оружје, али онда би сигурно било више мртвих полицајаца. Један од бораца из Хаџића, Узеир Масло, каже да је пришао неким борцима који су крвави лежали на улици, како би им помогао, али онда га је један од полицајаца ударио кундаком пушке у стомак. “ Да сам имао бомбу, сигурно би је бацио на њих”, рекао је Узеир.

Након што је полиција искористила сузавац неколико бораца је затражило помоћ, јер им је позлило, неки су падали у несвијест. На терену су двије екипе хитне помоћи, а како јавља новинар “Независних” велики број бораца је повријеђен у сукобу са полицијом, односно припадницима специјалне јединице МУП-а Кантона Сарајево.

Мујо Поробић, један од демобилисаних бораца тврди да га је специјална полиција тукла и ударала штитовима, након чега је потражио помоћ од Хитне помоћи , али када је рекао да су га тукли полицајци, медицинари су му рекли “није те тукла полиција” па је помоћ одбио јер се плашио. Како наводи новинар “Независних новина”, полиција је више пута употријебила сузавац, сукобила се са борцима а и ма и неколико новинара који су повријеђени приликом бацања сузавца.

Првобитно је била блокирана саобраћајнице пред зградом Парламента Федерације Босне и Херцеговине, да би потом кренули у шетњу другом страном Миљацке и блокирали Обалу Кулина бана. Ту је дошло до инцидента између демобилисаних бораца и полиције, у којем је полиција користила сузавац.

Пет аутобуса из Тузланског кантона је кренуло према Сарајеву и већ су на Караули, а из Мостара је такође кренула једна група демобилисаних бораца.

Подсјећамо, данас је истекао рок који су борци дали представницима власти да закажу хитну сједницу оба Дома Парламента ФБиХ, гдје ће се разматрати само једна тачка дневног реда - Усаглашавање амандмана на Закон о демобилисаним борцима и члановима њихових породица.

Борци траже борачки додатак, објаву регистра бораца и укидање финансирања борачких удружења. Они су затражили да до данас буду заказане сједнице оба дома Парламента с овим законом на дневном реду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана