Штуни: Казне у БиХ блаже готово осам пута него у Америци

Срна
Штуни: Казне у БиХ блаже готово осам пута него у Америци

Сарајево - Просјечна казна затвора у БиХ лицима укљученим у активности у вези са тероризмом, укључујући борбе у Сирији или покушај придруживања терористичким организацијама, износи годину и 10 мјесеци, а судови у САД за сличне злочине у просјеку су изрицали 13,5 година затвора, рекао је амерички стручњак за спољну политику и безбједност Адријан Штуни.

Штуни је нагласио да су судови у БиХ људима који су укључени у терористичке активности изрекли неке од најнижих казни на Балкану, које су као такве бескорисне уколико не постоје програми за рад са повратницима са страних ратишта.

“Према мом мишљењу, друштвени и национални безбједносни ризик повратника ће се неизбјежно повећавати ако не буде постојао свеобухватан приступ за правилно кажњавање оних који носе крв на својим рукама и отворено настављају да подржавају идеологију жИсламске државеж, те је потребно рехабилитовати остале, а посебно дјецу”, рекао је Штуни за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Он је додао да је нереално надати се да ће се таква лица сама од себе рехабилитовати и реинтегрисати у друштво какво је БиХ, са бројним структурним проблемима, високом стопом незапослености и друштвено-политичким питањима.

“Морамо прихватити да се неки повратници никада неће одрећи своје идеологије или оданости жИсламској државиж и њиховим терористичким циљевима. Другим ријечима, они никада неће бити рехабилитовани и представљаће константну пријетњу јер су спремни да умру за тај циљ”, указао је Штуни.

Амерички експерт је истакао да нису сви симпатизери “Исламске државе” и терористичке идеологије у БиХ отишли да ратују и Сирију и Ирак, тако да се повратници неће вратити на неутралан терен, те да, када се расправља о повратницима, не треба заборавити и симпатизере који никада нису отишли.

Према његовим ријечима, БиХ од свих балканских земаља на страним ратиштима има највише жена и дјеце.

“Дјеца се третирају као жртве јер нису одабрала да оду или да се роде у Сирији или Ираку. Ипак, са аспекта безбједности немогуће је игнорисати чињеницу да су нека од њих прошла војну обуку у терористичким камповима, да су веома индоктринисана, те да су учествовала у борбама, чак и у погубљењима и одрубљивању глава затвореницима”, појаснио је Штуни.

Он је додао да ће суочавање са том дјецом бити дугорочан изазов.

Штуни је рекао да постоје докази да су бројне жене које су отишле у Сирију и Ирак радикализоване и регрутоване у име “Исламске државе”, те да су неке чак и учествовале у борбама.

“Ефикасно суочавање са међународним тероризмом захтијеваће дугорочно стратешко планирање, као и техничко-финансијску подршку како би били изграђени неопходни капацитети”, истакао је Штуни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана