Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са уговореним набавкама

Ведрана Кулага
Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са уговореним набавкама

Сарајево - Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са поступцима јавних набавки и не успијева да успостави ефикасан систем, што је резултирало касним договорима и лошом реализацијом уговора током прошле године.

Ти и слични пропусти наведени су у најновијем ревизорском извјештају Службе за заједничке послове институција за 2017. годину који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Служба је добила позитивно мишљење ревизора, а пажња им је скренута на кашњење у успостављању унутрашње ревизије те на слабости у спровођењу јавних набавки.

План набавки за 2017. су, према подацима ревизије, усвојили у фебруару те године, али је он доживио двије промјене, од којих је прва била у априлу, а наредна у децембру. Ревизори су констатовали да је Служба реализовала набавке вриједне 2,96 милиона.

Под лупу ревизора дошла је, између осталог, набавка хране и пића вриједна око 1,3 милиона КМ те хигијенско-потрошног материјала процијењене вриједности 644.000 КМ.

Анализом појединачних набавки утврђене су сличне слабости као и претходних година, а односе се на спорост спровођења процедура, непоткријепљеност анализама о процијењеним количинама и слично.

Иако је Служба на вријеме покренула поједине процедуре избора добављача, ревизори су нагласили да је евидентно да исти поступци из године у годину трају дуго, а као примјер је наведен избор добављача за набавку хране који је покренут у јануару 2017, а за већину лотова је окончан почетком 2018. године.

Као и ранијих година, менаџменту је указано на нелогичности у тендерској документацији као и превелике захтјеве који се траже од добављача, те на лоше планирање количина.

- На примјер, када су у питању безалкохолна пића, предвиђена је набавка 37 врста воде и сокова за период од 12 мјесеци, а увидом у реализацију претходног уговора утврђено је да је од уговорених 48 ставки током двије године испоручено само њих 18. У оквиру набавке млијечних производа планирана је набавка 500.000 комада павлаке за кафу (паковање по десет комада), а увидом у реализацију претходног уговора утврђено је да је од укупно 60.000 уговорених комада за двије године испоручено око 3.000 комада - наведено је у извјештају.

Додаје се да се поставља питање оправданости предвиђања закључења оквирног споразума са више добављача јер се већина поништених поступака односи на недовољан број понуда.

Е-аукције

Ревизори су менаџменту Службе за заједничке послове БиХ замјерили што није предвидио спровођење е-аукције за довољан број поступака јавних набавки како је дефинисано правилником који регулише ту област.

- Правилником је дефинисано да су уговорна тијела дужна да предвиде спровођење е-аукције за јавне набавке код којих се користи најнижа цијена као критеријум за додјелу уговора, за најмање 30 одсто поступака у 2017. години, а 50 одсто у 2018. години. Служба је е-аукцију предвидјела за 21,35 одсто процедура набавки - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана