Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са уговореним набавкама

Ведрана Кулага
Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са уговореним набавкама
Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са уговореним набавкама

Сарајево - Служба за заједничке послове институција БиХ муку мучи са поступцима јавних набавки и не успијева да успостави ефикасан систем, што је резултирало касним договорима и лошом реализацијом уговора током прошле године.

Ти и слични пропусти наведени су у најновијем ревизорском извјештају Службе за заједничке послове институција за 2017. годину који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Служба је добила позитивно мишљење ревизора, а пажња им је скренута на кашњење у успостављању унутрашње ревизије те на слабости у спровођењу јавних набавки.

План набавки за 2017. су, према подацима ревизије, усвојили у фебруару те године, али је он доживио двије промјене, од којих је прва била у априлу, а наредна у децембру. Ревизори су констатовали да је Служба реализовала набавке вриједне 2,96 милиона.

Под лупу ревизора дошла је, између осталог, набавка хране и пића вриједна око 1,3 милиона КМ те хигијенско-потрошног материјала процијењене вриједности 644.000 КМ.

Анализом појединачних набавки утврђене су сличне слабости као и претходних година, а односе се на спорост спровођења процедура, непоткријепљеност анализама о процијењеним количинама и слично.

Иако је Служба на вријеме покренула поједине процедуре избора добављача, ревизори су нагласили да је евидентно да исти поступци из године у годину трају дуго, а као примјер је наведен избор добављача за набавку хране који је покренут у јануару 2017, а за већину лотова је окончан почетком 2018. године.

Као и ранијих година, менаџменту је указано на нелогичности у тендерској документацији као и превелике захтјеве који се траже од добављача, те на лоше планирање количина.

- На примјер, када су у питању безалкохолна пића, предвиђена је набавка 37 врста воде и сокова за период од 12 мјесеци, а увидом у реализацију претходног уговора утврђено је да је од уговорених 48 ставки током двије године испоручено само њих 18. У оквиру набавке млијечних производа планирана је набавка 500.000 комада павлаке за кафу (паковање по десет комада), а увидом у реализацију претходног уговора утврђено је да је од укупно 60.000 уговорених комада за двије године испоручено око 3.000 комада - наведено је у извјештају.

Додаје се да се поставља питање оправданости предвиђања закључења оквирног споразума са више добављача јер се већина поништених поступака односи на недовољан број понуда.

Е-аукције

Ревизори су менаџменту Службе за заједничке послове БиХ замјерили што није предвидио спровођење е-аукције за довољан број поступака јавних набавки како је дефинисано правилником који регулише ту област.

- Правилником је дефинисано да су уговорна тијела дужна да предвиде спровођење е-аукције за јавне набавке код којих се користи најнижа цијена као критеријум за додјелу уговора, за најмање 30 одсто поступака у 2017. години, а 50 одсто у 2018. години. Служба је е-аукцију предвидјела за 21,35 одсто процедура набавки - наведено је у извјештају.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана