Секуловићи били одлични глумци

Шћепан Алексић
Секуловићи били одлични глумци

БИЛЕЋA - Вијест о смрти Карла Малдена у Билећи је примљена са сјетом, поготово због тога што добитник "Оскара", са правим именом и презименом Младен Секуловић, потиче из овога града.

У том херцеговачком граду није, међутим, заборављено да су билећки Секуловићи били занатлије, а уз то и културни радници, већином одлични глумци аматери.

У новинарској биљежници је остао запис из уста покојног Брана Кокоља, билећког сликара и великог памтише, да је отац Карла Малдена, Петар Секуловић, у Aмерику отишао у првој деценији 20. вијека, вјероватно у периоду од 1906. до 1908. године. Неколико година касније тамо му се и родио син Младен.

Петар Секуловић и његов брат Стево били су глумци аматери, али и чланови црквеног хора. Стево је глумио и у каснијим годинама 20. вијека, а остало је запамћено да је и његова супруга Стана, родом од Папића из Влахиње, била одлична глумица аматерског позоришта. Стана је била неписмена, али јој то није сметало да одглуми бројне запажене позоришне улоге. Умрла је прије 40 година и сахрањена је у некадашњем билећком градском гробљу у оближњем селу Подосоје, гдје и сви остали Секуловићи.

Данас Секуловића више нема у Билећи. На њих подсјећа само породична гробница са старим каменим спомеником на гробљу у Подосоју. Није баш прецизно утврђено ни у којој је кући живио Петар Секуловић, отац Карла Малдена, али се зна да је то било у старом дијелу града.

Зна се и то да су Малденови стричеви Лазар и Стево у Билећи имали обућарску и кројачку радњу. Били су међу оснивачима Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у том граду. Трећи његов стриц, Веселин, био је дугогодишњи директор хотела "Европа" у Сарајеву, а отац Петар је био веома цијењен међу Србима у Aмерици и један је од оснивача Пјевачког друштва "Карађорђе" и Хора српских досељеника "Бранко Радичевић". Малден је своју животну и радну причу исписао на најљепши начин у књизи "Тако сам почео", коју је написао заједно са кћерком Карлом. Обрадовао сам се када ми је ту књигу послао са дивном посветом, вели Кисић.

Упркос чињеници да никада није стигао у њихов град, Билећани не заборављају да је Карл Малден Билећанин. Уз њега, у Билећи је рођен и прве дане дјетињства провео и Душан Вукотић, такође добитник "Оскара". Због тога Билећани не заборављају да кажу да је Билећа највећи српски филмски град на свијету. Није зато случајно ту настала и пјесма у којој се вели "Билећа је варошица мала, ал' је ипак два Оскара дала".

Писма

Билећки новинар и публициста Мишо Кисић, пишући о славном глумцу, успоставио је са њим и контакт, па су се и дописивали.

- Сачувао сам бројна његова писма и одговоре на моја писма. Било му је необично драго што може да се дописује са неким из Херцеговине, коју је сматрао својим завичајем. Никада није скривао своје поријекло. Много пута је обећавао да ће доћи у посјету граду својих предака, али, нажалост, тамо никада није стигао. Омеле су га бројне обавезе које је имао, а онда су га сустигле године и више није био за дуга путовања.                                   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана