Рат у Венецуели био би заглављивање у блату

Глас Српске
Рат у Венецуели био би заглављивање у блату

Вашингтон - Инвазија на Венецуелу коштала би САД много више од ратова које су до сада водиле, изазвала би огромне људске жртве, рачунајући и америчке војнике, те додатно нарушила ионако слаб имиџ Вашингтона у Јужној Америци, процјењују геополитички аналитичари.

Часопис “Спољна политика” објаснио је све катастрофалне могућности такве интервенције.

САД могу да употријебе жестоке ваздушне ударе, што редовно и чине када нападну неку земљу, али, пошто су мале шансе да то донесе “повољан резултат” - смјену венецуеланског предсједника Николаса Мадура, преостаје инвазија, односно улазак бар 150.000 америчких војника.

Венецуела има 33 милиона становника, два пута већу територију од Ирака и 160.000 војника под оружјем, као и разне љевичарске војне организације које би стале на страну владе у Каракасу. Таква америчка операција трајала би годинама, однијела огроман новац и сасвим нарушила амерички спољнополитички кредибилитет. Инвазионе снаге морале би да се концентришу на нафтна поља, аеродроме, комуникациону инфраструктуру, те објекте владе.

- То не би била ни брза ни лагана акција - рекла је америчка званичница специјализована за иностране послове Ребека Чавез.

Инвазије на Авганистан и Ирак задржале су америчке војнике скоро двије деценије на тим просторима, а готово два милиона Американаца било је директно укључено у њих. Током те двије операције погинуло је око 7.000 припадника америчке војске, а енормни трошкови и даље се фактуришу.

Инвазија на Венецуелу би се одразила и на унутрашњу ситуацију у САД и велико је питање како би америчка јавност гледала на још један велики рат у другим земљама. Мадуро је раније казао да би америчка интервенција изгледала горе него у Вијетнаму и многи експерти у Латинској Америци мисле да би довела до “заглављивања у блату”.

- Велика површина Венецуеле и хаотично стање у њој чине америчку интервенцију у многим погледима нереалном. Било која сила која би ушла тамо да свргне владу мора схватити да би би била укључена у велики пројекат изградње националне државе који би могао потрајати годинама - рекао је истраживач при америчком Савјету за иностране односе Шенон О'Нил.

“Хуманитарна мисија”

Сенатор Рик Скот, који позива на слање америчке војске у Венецуелу, каже да администрација Доналда Трампа треба да почне са слањем трупа у оквиру хуманитарне мисије.

- У Венецуели се дешава геноцид и зато морамо урадити све да га зауставимо. Имаћемо тамо ситуацију као у Сирији уколико се не ријешимо Мадура - рекао је Скот, мислећи на велики недостатак лијекова и хране који је довео до глади и смрти у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана