Рамић: Разлоге неизбора Иванића треба тражити у Бореновићу

Срна
Рамић: Разлоге неизбора Иванића треба тражити у Бореновићу

Сарајево - Коалиција “Заједно за БиХ” одбацила је оптужбе да је гласовима својих посланика у Народној скупштини Републике Српске пресудно утицала на избор делегата СНСД-а у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, те поручила да разлоге што Младен Иванић није изабран у Дом народа треба тражити у предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу, којем је “очигледно интерес била коначна политичка ликвидација Иванића”.

“Са или без гласова четири посланика коалиције жЗаједно за БиХж, резултат би био исти. СНСД би добио четири делегата, а Младен Иванић не би прошао ни да смо га ми подржали. То зна свако ко прати односе унутар Народне скупштине Републике Српске. Да смо гласали како нам душебрижници савјетују, једини резултат би био да би Бошњаци изгубили мјесто потпредсједника”, рекао је шеф клуба посланика ове коалиције и потпредсједник СДА Един Рамић.

Он је рекао да Иванић свеједно не би прошао, те да би СНСД, који има много већу већину у Народној скупштини Српске него у прошлом мандату, другачијим распоредом делегирао поново четири делегата у Дом народа, а умјесто Сенада Братића у руководство скупштине би био изабран Денис Шулић из СНСД-а, саопштено је данас из СДА.

“Ми смо дакле могли само да изаберемо СНСД-овог потпредсједника скупштине умјесто СДА-а, а не знам што бисмо то радили”, појаснио је Рамић. Он је рекао да је неистина и обмана да са четири делегата СНСД-а добија могућност блокирања рада Дома народа, када је ту могућност имао и у прошлом мандату са три делегата, колико је по Пословнику довољно за блокирање кворума, што је и био случај.

Рамић је поновио да посланици коалиције “Заједно за БиХ” и СДА нису имали пресудан глас, те да разлоге што Младен Иванић није изабран у Дом народа треба тражити у предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу.

“Бореновић је брже-боље потрчао да свали кривицу за Иванићев неизбор, по принципу жухватите лоповаж да скрене пажњу са своје улоге у овом процесу. Кључ дешавања у вези с Иванићем је заправо у њиховом унутарпартијском обрачуну, гдје је Бореновићу очигледно интерес била коначна политичка ликвидација Иванића и преузимање контроле у партији. Нека се они баве својим обрачунима, али нека нас не увлаче у то”, поручио је он. Рамић сматра лошим то што су се поједини политички субјекти из Федерације “примили на Бореновићев спин”.

Неколико странака из Федерације БиХ и Републике Српске оптужило је СДА да је помогла СНСД-у да има четири делегата у Дому народа парламента БиХ. Из СДП-а БиХ навели су да је “СДА омогућила СНСД-у потпуну контролу над парламентом БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана