Пузигаћа: Потписао сам да је закон штетан по витални национални интерес

Срна
Пузигаћа: Потписао сам да је закон штетан по витални национални интерес

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Драго Пузигаћа /СНСД/ потврдио је да је потписао акт којим се Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата у Парламенту ФБиХ проглашава деструктивним по витални национални интерес.

“Потписао сам јер ово питање спада у витални национални интерес једног народа. Сматрам да је потребно постићи консензус. Ко сматра другачије, имају гласање у Дому народа. Ако клубови изгласају двотрећински, то питање је ријешено и иде на Уставни суд и зна се епилог”, рекао је Пузигаћа.


Коментаришући најаве да би Клуб Срба могао да на редовној сједници Дома народа, заказаној за 26. јули, покрене питање његове смјене, Пузигаћа је изјавио да је то њихово легитимно право и додао да “раде шта год хоће”, преносе федерални медији.

Иако је била заказана за 13.00 часова, данашња ванредна сједница Дома народа ФБиХ почела је у 17.00 часова, али је одмах потом завршена због недостатка кворума.

Будући да је у сали присуствовало 15 делегата, предсједавајући Дома Лидија Брадара констатовала је да не постоји кворум за одржавање сједнице.

Требало је да делегати разматрају Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ, чији су предлагачи парламентарци из реда СДА, СДП-а, ДФ-а, СББ-а и Наше странке.

Будући да је закон већ усвојен у Представничком дому, његовим одобравањем у Дому народа било би омогућено да ступи на снагу.

Према вежећим прописима, ако два члана Колегија Дома народа Парламента ФБиХ прогласе Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ деструктивним по витални интерес, онда је потребна двотрећинска већина из сваког клуба народа да би се закон послао на Уставни суд ФБиХ.

С обзиром на то да су посланици из ХДЗ-а у Клубу Хрвата против доношења наведеног закона, у овом Клубу не постоји двотрећинска већина, те би закон, према предвиђањима, био оборен.

Четири делегата у Клубу Срба упутила су у процедуру захтјев за смјену Пузигаће.

Потписници захтјева траже да смјена Пузигаће и именовање новог замјеника предсједавајућег Дома народа ФБиХ буду уврштени у дневни ред редовне сједнице заказане за 26. јули.

Закон је прије мјесец усвојен на ванредној сједници Представничког дома федералног Парламента, којој нису присуствовали посланици Клуба ХДЗ-ХНС.

Предлагачи истичу да овај приједлог рјешава проблем имплементације изборних резултата након Општих избора у октобру, а који је настао као резултат непровођења одлуке Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића, те зато очекују подршку у Дому народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана