Пуповац: За СДСС гласало знатно више бирача него прије пет година

Срна
Пуповац: За СДСС гласало знатно више бирача него прије пет година

Загреб - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је вечерас да је за ову странку на изборима за Европски парламент у Хрватској гласао знатно већи броја бирача у односу на изборе 2014. године.

“Свакако имамо разлога да будемо задовољни”, рекао је Пуповац, додајући да их је кампања учинила видљивим, те да имају добре основе за нови почетак странке. Говорећи о успјеху десних екстремних странака на изборима, Пуповац каже да је то резултат промјена у политици и у друштву у Хрватској, гдје лијева политика слаби, а десна јача, преносе хрватски медији

У штабу СДСС-а донесена је торта на којој је трактор са заставама Хрватске, ЕУ и Србије, са слоганима “Рођени једнаки” и “Еуропа је Европа”.

СДСС је први пут самостално изашао на изборе за Европски парламент у Хрватској.

Кандидати СДСС-а су, осим гласова Срба из Хрватске, очекивали подршку грађана Србије и Републике Српске, који имају хрватска документа.

На четири бирачка мјеста у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске у Србији данас су на изборима за Европски парламент гласала укупно 1.994 хрватска држављанина са бирачким правом, јавља Хина.

На два бирачка мјеста у Београду гласало је 1.360 држављана Хрватске са бирачким правом, а на два гласачка мјеста у Генералном конзулату Хрватске у Суботици 634 хрватска држављанина који имају пребивалиште у Војводини.

Према излазним анкетама у којима нема резултата из дијаспоре, владајући ХДЗ је освојио пет мандата, а опозициони СДП три.

По један мандат су освојили независна листа Мислава Колакушића Хрватски суверенисти, Живи зид и Амстердамска коалиција.

Хрватски бирачи бирали су 12 посланика у Европском парламенту, што је за један више него на изборима 2014. године. Од 12 изабраних, 11 ће заузети своја мјеста након избора, а један преостали након повлачења Велике Британије из ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана