Пропао још један покушај договора око смјене Будимира

Klix.ba
Пропао још један покушај договора око смјене Будимира

Сарајево - На иницијативу Фахрудина Радончића, предсједника Савеза за бољу будућност, данас је у Сарајеву одржан радни ручак са Живком Будимиром, предсједником Федерације БиХ и Божом Љубићем, предсједником ХДЗ-а 1990.

На састанку који је трајао више од два сата, а на којем са разговарало и смјени Владе Федерације БиХ, није договорено скоро ништа. Будимир, Радончић и Љубић су казали како ће се састати и у наредним данима те разговарати о истом питању.

"Ја сам поновио да та процедура мора бити проведена у складу са Уставом ФБиХ. након свега што је до сада урађено, било би врло неозбиљно и неодговорно када бих ја пристао или поступао мимо Устава, закона и прописаних процедура", казао је Будимир након састанка.

Предсједник Федерације БиХ додао је како на данашњем састанку од њега није тражено да поднесе оставку.

"О том питању имам јасан став. Ако постоје законом прописане могућности којима се може извршити смјена предсједника ФБиХ, нека изволе и нека покрену ту процедуру", додао је Будимир.

Челни човјек ХДЗ-а 1990 Божо Љубић захвалио је Радончићу на организацији ручка.

"Риба је била добра", био је коментар Љубића који је казао како је процес смјене садашње Владе ФБиХ већ почео.

"Изнијели смо стајалишта нове 'потенцијалне' парламентарне већине. Не желим потенцирати парламентарну већину док она не буде имала своју извршну власт у ФБиХ, која мора бити замијењена. Тај процес је почео прикупљањем потписа и, како су ме обавијестили, прикупљено је 56 потписа из Заступничког дома Парламента ФБиХ. Не сумњам да ће бити скупљена и натполовична већина у Дому народа и врло скоро креће изгласавање неповјерања Влади ФБиХ", казао је Љубић.

Уколико дође до изгласавања неповјерења садашњој Влади ФБиХ, највјероватније ће се цијели случај преселити на Уставни суд ФБиХ, након што Бошњаци у Дому народа ФБиХ затраже заштиту националног виталног интереса. Међутим, Уставни суд нема потребан кворум за доношење одлука, тако да ће се извршна власт у ФБиХ наћи у пат позицији.

Љубић каже како би само позивање на заштиту виталног националног интереса по овом питању било деструктивно понашање, позивајући се на случај у вези са смјеном министара из СДА у Савјету министара БиХ, гдје је по истом питању Уставни суд БиХ пресудио како витални национални интерес у том случају није био угрожен.

"Ми смо и ту могућност имали у виду и сложили смо се да је потребно приступити попуњавању Уставног суда БиХ. Ту стајалишта нису подударна, на који начин то урадити", казао је Љубић те додао како би се састанак са представницима међународне заједнице у вези са реконструкцијом Владе БиХ требао десити у наредних седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана