Привредни криминал “појео” 221 милион КМ

Небојша Томашевић
Привредни криминал “појео” 221 милион КМ

Бањалука - Иако је број кривичних дјела из области привредног криминала прошле године у односу на 2017. смањен за четвртину, причињена штета већа је за скоро 145 милиона марака.

Према подацима полиције, привредни криминал у Републици Српској лани је “појео” 221.492.215 марака, што износи око 6,4 одсто буџета РС за ту годину.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, лани је почињено 680 кривичних дјела привредног криминала, што је за 231 случај мање него годину раније. Међутим, подаци говоре да су лани починиоци ових дјела дубље завлачили руке у касе јавних, државних, али и приватних предузећа него годину раније.

У информацији МУП-а РС о стању безбједности за 2017. наводи се да је те године почињено 911 кривичних дјела привредног криминала и начињена штета од 76.780.000 марака.

Подаци полиције говоре да су “привредни криминалци” прошле године до новца најчешће долазили злоупотребом службеног положаја или овлашћења. Истражиоци су открили 140 таквих случајева, а починиоци су пријављени надлежним тужилаштвима.

- Евидентирано је и 88 кривичних дјела скидања или повреде службеног печата, те по 54 случаја проневјере и недозвољене трговине. Забиљежена су и по 44 кривична дјела фалсификовања или уништавања службене исправе и несавјесног рада у служби - рекла је начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Највећи ударац привреди Српске лани су задали бивши руководиоци Фабрике глинице “Бирач” и њених зависних предузећа који су са сарадницима из Литваније разним малверзацијама оштетили ову компанију за чак 194.461.432 марке. У овом случају 15 лица пријављено је Тужилаштву БиХ. Они су, како сазнајемо, преузимањем туђих потраживања и намјерним избјегавањем утуживања дужника, те лажним позајмицама, незаконито извлачили новац из “Бирча” и његових зависних предузећа, те га пребацивали у друге приватне фирме.

Од значајнијих случајева, полиција је прошле године открила милионске злоупотребе у општини Теслић, Фабрици шећера у Великој Обарској и фирми “Агрокоп”, као и рогатичком предузећу “Дрволик”. За злоупотребе у Теслићу осумњичени су тренутни замјеник и некадашњи начелник општине Теслић Милован Станковић и још осам особа. Њима је на терет стављено да су малверзацијама у вези са продајом државног земљишта оштетили општински буџет за 3,6 милиона КМ.

Бијељинску “Шећерану” за 1,12 милиона марака ојадили су бивши стечајни управник предузећа Младен Кошутић и директор фирме “Агрокоп експорт-импорт” Љубо Мрђен. Штета је начињена тако што је “Агрокоп” уговорне обавезе о улагању у “Шећерану” пребацио на 18 цесионара према којима је имао обавезу и то у виду потраживања према фабрици. Стечајни управник није се жалио, већ је пустио да новац оде у туђе руке.

Директор рогатичког “Дрволика” Миладин Пандуревић олакшао је касу фирме за више од три милиона марака и злоупотријебио новац добијен од Фонда за развој и запошљавање РС. Неколико особа пријављено је и због прања нелегално зарађеног новца и његовог убацивања у легалне привредне токове у РС.

Зворник

Највише штете привредним криминалном лани је причињено на подручју зворничке регије. Полицијска управа Зворник открила је 47 поменутих кривичних дјела којима је причињена штета од 195,5 милиона марака. За те нелегалне радње осумњичене су 43 особе, против којих је поднесен 31 извјештај надлежним тужилаштвима. Међу овим кривичним дјелима њих 25 било је коруптивног карактера, што је за 13,64 одсто више него у 2017. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана