Пријављен 8.081 незаконити мигранат, поднесено 686 захтјева за азил

Срна
Пријављен 8.081 незаконити мигранат, поднесено 686 захтјева за азил

Сарајево - Служби за послове са странцима пријављен је 8.081 незаконити мигранат у БиХ од 1. јануара до 5. јула, а намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 7.424 особа, док је њих 686 поднијело тај захтјев, наведено је у информацији о стању у области миграција која је у посједу Срне и која ће бити разматрана на данашњој сједници Савјета министара.

У информацији је истакнуто да у те бројке не улазе подаци Службе за послове са странцима који су, како је наведено, недоступни.


“Усљед великих падавина 22. јуна су поплављене просторије Службе за послове са странцима, као и одређени број сервера на којима су биометријски подаци странаца, оперативна база података и подаци са службених имејл адреса. Због насталих техничких проблема, нису расположиви подаци Службе за послове са странцима од 22. јуна”, пише у информацији.

У тексту је наведено да је отклањање техничких проблема у току, а да су доступни подаци на дневној основи који се односе на број незаконитих миграната које прихвати Гранична полиција, и које открије Служба за послове са странцима, те подаци о броју особа које су исказале намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ.

“Од 28. јуна до 5. јула Гранична полиција је евидентирала 723 незаконита мигранта. Значајан број страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање, тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми у овој области”, пише у информацији коју је потписао министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У информацији је истакнуто да је потребно, уз подршку Међународне организације за миграције /ИОМ/, обезбиједити терен на подручју Унско-санског кантона за постављање 50 специјализованих шатора донираних из Аустрије.

Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб заузело је став да се и даље инсистира на објекту “Агрокомерца” у Великој Кладуши у који се може смјестити 500 миграната, иако представници ЕУ оспоравају улагање финансијских средстава у тај објекат и смјештај миграната јер је објекат “Агрокомерца” преблизу границе са Хрватском, а самим тим и ЕУ, наведено је у информацији.

“Координационо тијело је става да се на простору Унско-санског кантона хитно уђе у објекте 'Агрокомерцаж, те да у сарадњи с Федералном управом цивилне заштите почне постављање шатора и буде формиран центар за смјештај око 500 миграната.

Успостављањем центра у Великој Кладуши један дио миграната с простора Бихаћа ће бити смјештан на овој локацији. Паралелно с тим активностима ИОМ ће са међународним партнерима радити на оспособљавању објекта хотела жСедраж као других потенцијалних локација за смјештај миграната на подручју Унско-санског кантона”, истакнуто је у информацији.

У информацији пише да је састанак чланова Оперативног штаба и управе “Агрокомерца” одржан 29. јуна у Сарајеву, те да је урађен нацрт договора о коришћењу зграде “Агрокомерца” и да је усаглашавање одредби у току.

Савјет министара и Служба за заједничке послове органа ФБиХ су, за потребе Министарства безбједности БиХ, 4. јула закључили уговор о регулисању обавеза плаћања накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре касарне “Ушивак” у Хаџићима.

ИОМ ће преузети плаћање трошкова за доспјели рачун у износу од 1.500 КМ на име пружене љекарске помоћи мигрантима на подручју Требиња, истиче се у информацији.

“Служба за послове са странцима треба именовати двије особе које ће руководити центрима жУшивакж и жАгрокомерцж. У Протокол о сарадњи у плаћању трошкова комуналних услуга и одржавања инфраструктуре и трошкова смјештаја и боравка у касарни жУшивакж, поред ИОМ-а, укључити и УНХЦР”, наведено је у информацији.

У информацији пише да је Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб на састанку одржаном 4. јула закључило да на састанке редовно треба позивати и представнике Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника у БиХ.

Акциони план хитних мјера који је сачинило Министарство безбједности БиХ садржи пет приоритета, 17 мјера и 73 активности. Проритети су јачање Граничне полиције, јачање капацитета Службе за послове са странцима и Сектора за имиграције Министарства безбједности, реализација споразума о реадмисији и јачање реадмисијских капацитета, јачање капацитета у области азила и интензивирање борбе против кријумчарења миграната.

Премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић и градоначелних Бихаћа Шухрет Фазлић оштро се противе плану задржавања и смјештаја миграната на терирорији тог кантона.

Фазлић је јуче изјавио да је на сједници Градског вијећа донесена одлука да ће због мигрантске кризе 26. јула бити одржани протести у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана