Пресуде из Стразбура коштале БиХ 700.000 КМ

Ведрана Кулага
Пресуде из Стразбура коштале БиХ 700.000 КМ

Сарајево - У Европски суд за људска права у Стразбуру годишње стиже од 800 до 1.000 тужби против БиХ у којима апликанти траже знатне суме новца као надокнаду за повреду одређених права, а надлежнима у БиХ је у посљедњем кругу испостављен рачун од готово 700.000 КМ.

Европске судије су, наиме, у уторак донијеле одлуку да БиХ мора исплатити 9.000 евра одштете Имаду ал-Хусину, који је познатији као Абу Хамза, због кршења Европске конвенције о људским правима. Сиријац, који је дошао  у БиХ још осамдесетих година прошлог вијека, проглашен је пријетњом по националну безбједност те је у Имиграционом центру у Источном Сарајеву провео више од седам година без оптужбе.

Абу Хамза се налазио у Имиграционом центру од 2008. до 2016. године, када је пуштен на слободу, а у то вријеме више од 30 земаља одбило је захтјев БиХ за његов прихват.

У једногласно усвојеној пресуди наведено је да је суд у Стразбуру утврдио да је БиХ у том случају повриједила право на слободу и безбједност због притвора у којем је био од августа 2014. до септембра 2016. Суд је утврдио да повреда права није било кад је ријеч о притвору од јула 2012. до марта 2013. и од марта до августа 2014.

БиХ је до сада исплатила око пет милиона марака на основу пресуда које је донио Европски суд у Стразбуру, док је по основу пријатељских нагодби и унилатералних декларација исплаћено више од 20 милиона КМ.

У Канцеларији агента БиХ пред Европским судом за људска права су казали да је, према посљедњим званичним информацијама, у поступку пред тим судом 898 апликација против БиХ. Од тога су 442 достављене туженој БиХ на писмено изјашњење о прихватљивости и меритуму. Судије су лани одбиле као неприхватљиве 683 апликације што, како кажу у канцеларији, потврђује да највећи број апликација не испуњава формално-правне услове допуштености.

У процесу извршења по пресудама Европског суда су, према подацима који су јуче достављени из те канцеларије, 274 апликације и двије пријатељске нагодбе, према којима су БиХ, Српска, ФБиХ и одређени кантони обавезни да исплате 676.267 КМ на име правичне накнаде и трошкова поступка пред Европским судом.

- Овај износ, међутим, не обухвата обавезе одређених кантона да исплате новчана потраживања досуђена домаћим судским пресудама у висини и на начин како су досудили домаћи судови - казали су у канцеларији.

 

Апликације

Највећи број апликација које иду на руке судија у суду у Стразбуру односи се на повреде права на правично суђење због дужине домаћих поступака. У врху листе су и тужбе због неизвршења домаћих пресуда према Европској конвенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана