Потписан протокол БиХ, Црне Горе и Србије, тромеђа ће бити на Зеленој Глави

klix.ba
Потписан протокол БиХ, Црне Горе и Србије, тромеђа ће бити на Зеленој Глави

Сарајево - Потписивање протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије уприличено је данас у Сарајеву, а потписници су протокол окарактерисали као залог за тренутне и будуће генерације - како би у складу с међународним правом могли слободно да се крећу.

Протокол су потписали министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Црне Горе Драган Пејановић и генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић.

Османовић је казао да потписивање протокола иде у прилог јачању међусобне сарање и уважавања трију држава.

“Потписивање протокола је залог за будуће генерације држава потписница, да се њихови грађани у складу с међународним правом слободно крећу, цијенећи мир као врхнуско достигнуће”, рекао је Османовић, оцијенивши да је протокол потписан и зарад пуноправног чланства у ЕУ.

Навео је да све земље Балкана, које прижељкују чланство, морају да се обавежу на превладавање насљеђа прошлости, постизања помирења и рјешавања отворених питања, нарочито граничних спорова.

“Увјерен сам да ће се овај протокол, чије је закључивање логичан слијед, ускоро имплементирати и допринијети јачању пријатељских односа држава чланица”, рекао је Османовић.

Пејановић је такође изразио задовољство потписивањем протокола тромеђне тачке БиХ, Црне Горе и Србије.

“Ово је потврда квалитетних сусједских односа. Шаљемо још једну добру поруку да земље западног Балкана могу самостално рјешавати овакве дилеме, сопственим капацитетима. Тромеђа се налази на мјесту званом Зелена Глава, односно између мјеста Пљевља, Прибој и Чајниче. Тромеђна гранична ознака ће бити постављена. Облик и димензије усагласили су стручњаци све три потписнице протокола”, казао је Пејановић.

Према његовим ријечима, ЕУ неће увозити билатералне спорове.

“Допринијеће стабилизацији, поштовању територијалног суверенитета и интегритета. Вјерујем да ће потписивање данашњег протокола додатно подстаћи за рјешавање других спорова и јачати наше братске, добросусједске односе и сарадњу”, истакао је Пејановић.

Одаловић је навео да је Србија апсолутно ставила у приоритет рјешавање регионалних питања.

“Сви смо заједно препознали да сва питања захтијевају овакав приступ рјешавања. Оваквим чиновима ћемо створити предуслов за једну много квалитетнију заједничку сарадњу. Ствари се морају гледати у конектсту заједничког рјешавања проблема”, рекао је Одаловић, додавши да су сви на добитку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана