Поплава странака које живе само пред изборе

Ведрана Кулага
Поплава странака које живе само пред изборе

Бањалука - Шансу за откидање дијела изборног колача осим добро познатих и моћних политичких партија вребају и многе мале и непознате странке које живе од избора до избора.

На адресу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ стигле су пријаве више од 100 странака и покрета за учешће на октобарским изборима. Гласовима се нада неколико наших, грађанских, еколошких, радничких и сељачких странака и покрета. Новим-старим политичким снагама посебно је омиљен придјев демократска па су пријаве, поред великих странака које га имају у називима, предале и Демократска обитељска странка, Еколошка демократска странка, Демократска странка инвалида, Грађанска демократска странка БиХ...

На адресу ЦИК-а ове године је стигао рекордан број пријава странака и независних кандидата, а већина мањих и непознатих странака мјери одборничке мандате. Међу њима су Снага нове генерације - Бијељина, Брчански демократски покрет, Чапљинска независна странка - Чапљина у Срцу, Кладушка странка привредног просперитета, Конгресна народна странка права бораца и грађана - правде и морала БиХ, али и Повратак отписаних који у неколико општина у РС окупља бивше чланове СНСД-а. Странка Слободна Српска пријавила се за учешће на изборима за парламент у Лакташима и Фочи, а дугогодишњи функционер СДП-а Мирсад Ђапо одлучио је да пред бираче у родном граду изађе са Покретом за боље Брчко - Ђапо Мирсад.

За изборну трку спремне су и три радикалне странке у РС - СРС РС на чијем челу је Миланко Михајлица, СРС Драгана Ђурђевића и СРС "9. јануар" иза којег стоји Мирко Благојевић из Бијељине. На ЦИК-овој листи пријављених странака је и Савез за демократску Српску (СзДС), чији је оснивач некадашњи предсједник Народне скупштине и високи функционер СДС-а Драган Калинић. СзДС је, према подацима из ЦИК-а, пријавио учешће на изборима за скупштине у Бијељини, Братунцу и Палама.

Политички аналитичари истичу да сваки изборни циклус карактерише све више странака, међу којима многе имају сезонски карактер јер се активирају само уочи избора. Не мањка ни независних кандидата, који међу бирачима желе да провјере тежину свог имена или угледа.

Политиколог Владе Симовић оцијенио је да неколико фактора утиче на групе и појединце да се активно укључе у изборни процес.

- Док једни схватају могућности које нуди демократија и желе да мијењају одређене политике и услове живота, други изборе схватају као начин да стекну материјалну корист. Ни ове године неће мањкати сезонских странака - истакао је Симовић.

Социолог Биљана Милошевић сматра да у називима странака или покрета преовладава игра на карту емоција.

- Очито је да настоје да оставе што јачи утисак обојен емоцијама. Иде се на карту емоција и патриотизма - рекла је Милошевићева и додала да изборни резултат умногоме зависи од начина како кандидати комуницирају са бирачким тијелом.

За разлику од одборничких, челне позиције у градовима, према подацима из прегледа пријављених политичких субјеката који је објавио ЦИК, очекивано углавном јуре веће и познатије странке које су предале пријаве за све или скоро све локалне заједнице и за начелничке и градоначелничке позиције и за скупштине.

Рок за овјеру пријава истиче 4. јуна, а од 5. јуна почиње да тече рок за подношење пријава за овјеру коалиција и листа независних кандидата.

Независни кандидати

Осам независних кандидата одлучило је да уђе у трку за челне позиције у општинама и градовима у РС, док их је 27 предало пријаву за те позиције у ФБиХ. Шансу у Српској траже у Сребреници, Бијељини, Градишци, Кнежеву, Котор Варошу, Зворнику и Теслићу. Пријаву за одборнике су предала 282 независна кандидата, међу којима 102 за парламенте у РС.

"демократски"

Брчански демократски покрет

Демократска странка инвалида БиХ

Демократска обитељска странка

Еколошка демократска странка

"независни"

Независна листа "За Купрес"

Независна странка др Михајло Товирац

Независни демократски искорак

Чапљинска независна странка - Чапљина у срцу

Хрватска независна листа Томиславград

"грађански"

Грађанска демократска странка БиХ

Грађански савез

Грађанска снага

"наши"

Наша Херцеговина

Наша странка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана