Пописивачи стижу на газдинства

Ведрана Кулага
Пописивачи стижу на газдинства

Бањалука, Сарајево - Челници трију статистичких институција у БиХ постигли су начелни договор према којем би попис пољопривреде требало да буде спроведен 2021. године, а први корак ка томе је истраживање стања на терену које је планирано за јесен.

Посљедњи свеобухватни попис пољопривреде у БиХ спроведен је 1960. године, а ова земља тренутно је једина у Европи, укључујући и земље западног Балкана, без основних података о пољопривредним газдинствима, односно нема спроведен пуни попис.

Почетак приче о попису пољопривреде остао је у знаку супротстављених ставова Агенције за статистику БиХ и Федералног завода за статистику из којих су указивали да је за попис потребан закон о пољопривреди БиХ, што су категорично одбацивали представници Завода за статистику Републике Српске, указујући да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета и да је све могуће завршити на основу јединствене методологије.

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић казао је за “Глас Српске” да је планирано да од 1. до 30. септембра буде спроведено истраживање о квалитету покривености пољопривредних газдинстава које ће се спровести методом “од врата до врата”, а у РС ће њиме бити обухваћено око 4.000 домаћинстава.

- На бази истраживања биће донесена одлука о обухвату пописа, односно да ли ће се обухватити само газдинства из Адресара газдинстава којег води завод, а који је успостављен на бази резултата пописа становништва, потом постојећих регистара пословних субјеката и пољопривредних газдинстава, или ће пописивањем бити обухваћена домаћинства у руралним подручјима и газдинства из Адресара са подручја урбаних средина. Од тога зависи и колика су средства потребна за реализацију пописа пољопривреде - казао је Комић за “Глас Српске”.

План је да идуће године буде спроведен пробни попис.

- Договор руководилаца трију статистичких институција јесте да попис пољопривреде буде спроведен на основу јединствене методологије усклађене са регулативама ЕУ - рекао је Комић.

У Агенцији за статистику БиХ кажу да је, на основу закључка руководства трију статистичких институција донесеног на састанку у фебруару ове године, сачињена информација о потреби припреме, спровођења и дисеминације пописа пољопривреде. Кључне активности су, кажу, планиране за идућу годину, а односе се на доношење одговарајућег правног оквира за спровођење пописа и спровођење пилот (пробног) пописа.

- Све статистичке институције су сагласне да попис треба да буде спроведен у периоду 2019 - 2022. године у складу са новим међународним стандардима - казали су у агенцији.

Попис пољопривреде је изузетно статистичко истраживање за планирање и развој сектора пољопривреде у БиХ. Други по реду и посљедњи попис пољопривреде у бившој Југославији, а тиме и на простору БиХ, спроведен је 1960. године. Трећи, на узорку од 20 одсто пољопривредних газдинстава, био је 1969. године и обухватао је друштвена и индивидуална газдинства.

Неки од података које садржи попис пољопривреде

* Просјечна величина газдинстава

* Радна снага

* Економска снага

* Коришћење инпута у пољопривреди

* Показатељи руралног развоја

* Заштита животне средине

* Коришћење механизације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана