Почињу дани сјећања на јадовничке жртве

Агенције
Почињу дани сјећања на јадовничке жртве

Бањалука - Дани сјећања на Јадовно 1941. године почеће данас у Бањалуци, отварањем изложбе “Моје Јадовно” - прве поставке након 71 године о комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, преносе агенције.

Удружење “Јадовно 1941” из Бањалуке већ трећу годину заредом, у сарадњи са Српским народним вијећем из Хрватске, обиљежава Дан сјећања на комплекс усташких логора Јадовно у Лици,Велебитском подгорју, у којима је почињен злочин огромних размјера непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Изложба “Моје Јадовно” биће отворена у просторијама Одсјека за историју Филозофског факултета у Бањалуци, саопштено је из Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора “Јадовно 1941”.

У петак, 22. јуна, у 12 часова, биће служен парастос јадовничким мученицима у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Код Шаранове јаме, на Велебиту, у недјељу, 24. јуна, у 11 часова биће служен парастос јадовничким мученицима и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941.

- Након тога кренућемо и на само споменичко мјесто концентрационог логора Јадовно гдје под хумкама и данас леже тијела око 1.500 мученика побијених крајем августа 1941. године - наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Удружења Душан Басташић.

У непосредној близини некадашњег логора налазе се и остаци срушеног споменика жртвама, подигнутог на забетонираној јами у коју су усташки џелати бацали невине жртве.

Од Шаранове јаме до мјеста логора у Чачић Долцу води 6,5 километара дуга “Мученичка стаза Јадовничка” којом су се у љето 1941. године хиљаде невиних жртава, везаних руку и уз страховиту тортуру, кретале према безданима Велебита, гдје су побијени и гдје и данас несахрањени леже остаци њихових тијела, подсјећају из Удружења “Јадовно 1941”.

Први пут након седамдесет и једне године истим путем кренуће потомци и поштоваоци јадовничких жртава.

Према подацима Удружења, у комплексу усташких логора Јадовно на најсвирепији начин убијено је више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана