Парламент Српске да распише референдум о одлуци Уставног суда БиХ

Срна, Фото: A.Чавић
Парламент Српске да распише референдум о одлуци Уставног суда БиХ

Бањалука - Званичници из Републике Српске сагласили су у вечерас потписаној заједничкој изјави да Народна скупштина Српске донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

"Република Српска наставиће да слави Дан Републике 9. јануар у складу са Законом о празницима Српске, који у себи не садржи елементе дискриминације, не угрожава национални и вјерски идентитет и равноправност ни једног од три конститутивна народа, и у потпуности одговара универзалним вриједностима и европским тековинама", наводи се у заједничком изјави.


Изјаву су потписали лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, предсједавајући Дома народа у парламенту БиХ Огњен Тадић, те лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић и НДП-а Драган Чавић.

Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, како се наводи, неприхватљив је политички акт чији је циљ негација легалитета и легитимитета Српске и уставноправног поретка БиХ установљеног Дејтонским споразумом и као таква се не може примијенити и тражи се поништавање те одлуке.

"Одлука је донесена утицајем међународних судија, што потврђује да Уставни суд није самосталан и независан, те одбијамо било какво мијешање међународних судија у процес доношења одлука суда, као и притиске међународних представника да се оваква одлука имплементира", истиче се у изјави.

Овом изјавом даје се подршка Декларацији парламента Српске од 17. априла поводом захтјева за оцјену уставности закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ.

"Одлука Уставног суда од 26. новембра је у функцији ревизије историјских догађаја, усљед којих је настала Република Српска 9. јануара 1992. године, што је апсолутно неприхватљиво", наводи се у изјави.

Овим документом позива се Народна скупштина Српске да и убудуће одбаци све одлуке Уставног суда БиХ, донесене прегласавањем, које буду задирале у статусна питања Српске.

Потписници изјаве захтијевају од Парламентарне скупштине БиХ да у року од 120 дана усвоји закон о Уставном суду БиХ који би подразумијевао доношење одлука са учешћем најмање једног судије из свих конститутивних народа и оба ентитета, те да по том закону у Уставном суду не буде страних судија.

Уколико се у року од четири мјесеца не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ, политичке партије ће, како се наводи, у том року донијети одлуку да ли ће учествовати у даљем раду заједничких институција БиХ и о томе потписати заједничку изјаву.

"Сагласни смо да се припреми анализа свих одлука Уставног суда БиХ од 2001. године, те Народна скупштина Републике Српске донесе своје закључке о томе, посебно о онима које су донесене прегласавањем три стране судије и два Бошњака над осталим судијама", наводи се у изјави.

У заједничкој изјави позивају се и остале политичке партије, удружења, организације, институције и грађани да потписима подрже ове изјаве.

Додик; Заједничком изјавом одбачена одлука Уставног суда БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је вечерас на састанку са званичницима из Српске потписана заједничка изјава да се одбацује као непримјењива одлука Уставног суда БиХ о неуставности појединих одредби Закона о празницима Републике Српске и да се остаје при Декларацији коју је усвојила Народна скупштина Српске.

"Цијенимо да је ова одлука донесена уз интервенцизам међународних представника и да постоји потреба да се у што скоријем року, а најкасније за 120 дана, размотри и усвоји, што захтијевамо од Парламентарне скупштине БиХ, закон о Уставном суду", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка.

Према његовим ријечима, у том закону ће се предвидјети да у већини за доношење одлуке буде представник конститутивног народа и представник ентитета, а да се избаце из састава Уставног суда БиХ стране судије.

Уколико ово не буде урађено, након тог рока од 120 дана политичке партије ће заузети своје ставове о учешћу у раду заједничких институција и о томе донијети и потписати нову заједничку изјаву.

"Договорили смо да се у наредном периоду, на основу одлуке Народне скупштине Српске, организује референдум који би се односио на питање да ли народ у Републици Српкој подржава овакву одлуку Уставног суда и да ли подржава да 9. јануар остане празник Српске", навео је Додик.

Додик је истакао да је расправа била конструктивна и изразио задовољство због чињенице да су се окупили да у овако компликованим политичким условима дођу до заједничке изјаве, у којој су позвали и остале политичке патрије, институције, органе, па и појединце да потпишу ту изјаву као дио генералног односа према одлуци Уставног суда.

"Изражавајући на овај начин потпуно јединство у Републици Српској и представника политичких партија и носилаца функција у Српској и на нивоу БиХ, ми смо показали способност и свијест да на озбиљне изазове одговоримо веома озбиљно и јединствено", истакао је Додик и изразио задовољство што је постигнуто то јединство.

Додик је поручио да ће бити направљен оперативни план провођења ових ставова.

"Република Српска ће веома брзо, у року од неколико седмица, предложити нови закон о Уставном суду БиХ у којем ће бити елиминисане све могућности да се, на неки начин, замјенски дјелује на ОХР који је до сада наметао одлуке, а сада имамо Уставни суд који, управо већинама које су до сада манифестоване, а то је три странца и два Бошњака, интервенишу у политички систем, политички живот и институције у БиХ", рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће вечерас потписана изјава бити проведена.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Иницијативи предсједника Српске одазвали су се потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.

Босић: Законом дефинисати ингеренције Уставног суда БиХ

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је вечерас да ће бити предложено доношење закона о Уставном суду БиХ којим би се дефинисале ингеренције тог суда "да не би био политички фактор, него да би радио оно што му припада".
Босић је истакао да је Уставни суд БиХ одавно узео ингеренције које му не припадају и да се "од онога ко тумачи и штити уставни поредак, претворио у некога ко прекраја законе, уставе и одлукама трансформише уставну структуру БиХ".

"Усагалашеном изјавом званичници из Републике Српске изражавају политичко противљење овим процесима, којима се преузима улога коју је некада имао OHR у доношењу одлука", рекао је Босић новинарима у Бањалуци након састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске.

Он је навео да су званичници из Српске договорили низ мјера и да подржавају Декларацију Народне скупштине Републике Српске којом је упозорено да неће бити прихваћено укидање Дана Републике.

"Видјећемо како ће се одвијати ова ситуција, али, уколико је буду у Федерацији БиХ жељели стабилизовати, морају прихватити да је ово проблем преко кога не можемо прећи. Понудићемо им договор који би био у интересу свих, односно промијењен овакав начин злоупотребе Уставног суда БиХ", истакао је Босић, који је и члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ.

Павић: Неодржива одлука Уставног суда БиХ

Лидер ДНС-а Марко Павић изјавио је вечерас да је неодржива одлука Уставног суда БиХ да је неуставан члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике.
Павић је оцијенио да је доношење ове одлуке продукт мишљења страних судија у Уставном суду БиХ, чији је мандат истекао прије 10 година.

"Они желе да мијењају уставни положај Републике Српске, што је недопустиво. То не ради ниједан уставни суд", рекао је новинарима Павић након састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске у Бањалуци.

Он сматра да је вечерас заживјела нова пракса у политичком животу Републике Српске.

"Посебно ми је драго што је оваква пракса заживјела на темама од интереса за Републику Српску, а она подразумијева договор свих политичкиу субјеката о битним питањима за функционисање Српске и БиХ", навео је Павић.

Ђокић: Састанак код предсједника важан за будућност Српске

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изразио је задовољство због вечерашњег састанка код предсједника Републике Српске, истичући да је то добар метод рада у сложеним и важним питањима за Републику Српску.
"Одлука Уставног суда БиХ нас доводи у ситуацију да морамо захтијевати потпуно другачије мјере и активности у наредном периоду како би се спријечило да се у будућности доносе сличне одлуке", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци након састанка код предсједника Републике Српске Милорада Додика којем су присуствовали политички званичници из Републике Српске.

Ђокић је нагласио да је на састанку констатовано да је одлука Уставног суда БиХ битно нарушила стабилност и политичке односе у БиХ.

Очигледно је да се Уставни суд БиХ већ дуже вријеме бави оним што није у његовој надлежности, а то је да буде политичко тијело које ће моделирати уставне и укупне политичке односе у БиХ, истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је такво понашање Уставног суда на вечерашњем састанку осуђено, те затражено да се промијени начин рада, стране судије искључе из рада суда, а одлуке заснивају на одлукама легитимних политичких тијела БиХ и то оних који имају право да бирају судије Уставног суда, а који ће заступати интересе народа и два ентитета.

"Ми ћемо сачекати и видјети да ли ће бити спремности код носилаца политичких функција осталих народа да прихвате нашу иницијативу да идемо на промјену Закона о Уставном суду БиХ, а ако је не буде ми ћемо за неколико мјесеци поново размотрити ово питање и донијети одлуку", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, учесници састанка вечерас нису хтјели донијети ниједну исхитрену одлуку иако се то можда очекивало, него одлуку која ће бити у функцији да се нешто промијени у земљи и да то буде допринос трајној стабилности и сигурности и добрим односима, а не погоршању тих односа.

Бореновић: Наставићемо да обиљежавамо Дан Републике

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је вечерас да ће Република Српска наставити да обиљежава 9. јануар - Дан Републике.
"Без обзира на концептуалне разлике које имамо као политичке странке, вечерас смо показали да се не одричемо нашег празника. Показали смо и да желимо да будемо конструктивни и да укажемо на проблеме који постоје у БиХ", рекао је новинарима Бореновић након састанка у Бањалуци предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске.

Он је истакао да Уставни суд БиХ функционише мимо основних принципа Дејтонског споразума.

"Због тога смо донијели одлуку да позовемо представнике друга два конститутивна народа у БиХ да заједнички креирамо и усвојимо закон о Уставном суду БиХ, гдје више неће бити прегласавања народа", додао је Бореновић.

Према његовим ријечима, Република Српска поштује Дејтонски мировни споразум.

"Потребно је искључити судије странце из Уставног суда БиХ у коме треба да раде људи из БиХ", нагласио је Бореновић.

Чавић задовољан постигнутим договором

Предсједник Народног демократског покрета /НДП/ Драган Чавић изразио је задовољство због тога што је на састанку код предсједника Републике Српске вечерас постигнут договор и формулисан у заједничку изјаву.


Чавић је нагласио да је ријеч о јединственом ставу свих учесника састанка који показује да нико није спреман да виталне и кључне факторе идентитета Републике Српске жртвује због дневнополитичког циља.

"Ми инсистирамо да се у наредна четири мјесеца заврши цијели посао у вези са законом о Уставном суду БиХ, то је у корист свих грађана ове земље, и да коначно они имају своје представнике у Уставном суду који ће одлучивати на принципима на којима одлучују уставни судови ентитета", рекао је Чавић новинарима у Бањалуци након састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске.

Чавић је подсјетио да је 2007. године Народна скупштина Републике Српске промијенила Закон о празницима, да је апелација дошла пред Уставни суд Српске и да су сви докази и аргументи тада били у корист одлуке супротне одлуци Уставног суда БиХ.

"Судије странци су прије 15 година морали да оду одавде и тада је требало да имамо закон о Уставном суду БиХ, два пута су покретане иницијативе из Републике Српске за усвајање Закона о уставном суду – 2005 и 2007. године и сваки пут су одбијени ти захтјеви. Зато овако више не може", поручио је Чавић.

Према његовим ријечима, лоша је пракса и да Бошњаци прегласавају Србе и Хрвате.

"Због тога смо се сви сложили да ову праксу прекинемо и постигли смо заједнички документ на којем ћемо истрајавати и дјеловати заједнички и кроз Представнички дом и Дом народа /Парламентарне скупштине БиХ/ и у Народној скупштини", рекао је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана