Обиљежен Дан устанка

Срна
Обиљежен Дан устанка

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је јако значајно да народ на простору Српске очува традицију и сјећање на антифашистичку борбу, те 27. јули - Дан устанка у Другом свјетском рату, као један од најважнијих датум из те борбе.

Он је нагласио да се обиљежавањем Дана устанка потврђује опредијељеност ка антифашистичкој борби у којој је српски народ дао највише бораца и жртава.

"Народ на овим просторима никада није трпио тиранију, увијек је имао тежњу да буде слободан, да буде равноправан и то је безброј пута у својој историји и потврђивао. Тако се то десило и 1941. године, а младим генерацијама морамо преносити оно што су вриједности народно-ослободилачког покрета", рекао је Ђокић новинарима на Бањ Брду у Бањалуци, на обиљежавању Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић подсјетио је да је народноослободилачка борба трајала четири године, те да је у њој погинуло више од 400.000 бораца на простору бивше Југославије.

"Пламен дијела те борбе синуо је са овог мјеста које данас зовемо Бањ Брдо. На позив тадашње Комунистичке партије Југославије народ се масовно одазвао тој борби", подсјетио је Гајић.

Он је нагласио да су се данас, у част народноослободилачке борбе на Бањ Брду, окупили бивши борци, потомци бораца и поштоваоци антифашиститчког покрета из свих крајишких општина, као и гости из бивших југословенских република.

Окупљенима на обиљежавању Дана устанка на Бањ Брду обратио се и предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бањалука Раде Џајић, који је рекао да је Бањалука дала више од 3.000 бораца у антифашистичкој борби и 27 народних хероја, те да тиме може бити поносна.

Више од седам деценија од устанка против фашизма јуче и данас у Српској се обиљежава у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Поводом 73 године од устанка народа у БиХ у борби против фашизма, на споменик погинулим борцима Народноослободилачког рата на Бањ Брду у Бањалуци вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегација града Бањалука, СУБНОР-а Српске и Градског одбора СУБНОР-а Бањалука.

Вијенце су положиле и делегације СУБНОР-а Београда, Подгорице, Приједора, мјесних одбора у Бањалуци, Борачке организације Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, друштва "Јосип Броз Тито" и других организација.

Овим поводом на Бањ Брду уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Мркоњић Град: Положени вијенци на споменик на партизанском гробљу

Представници СУБНОР-а и општине Мркоњић Град данас су, поводом Дана устанка народа у БиХ у Другом свјетском рату, положили вијенце у мјесту Касимовац на партизанском гробљу на спомен-обиљежје погинулим борцима народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора.
Предсједник СУБНОР-а општине Мркоњић Град Влајко Јовић рекао је да је на том гробљу сахрањено 313 бораца и жртава фашистичког терора, који су своје животе дали борећи се против непријатеља, за слободу свог народа.

"Сваке године обиљежавамо овај датум и не смијемо заборавити оне који су најбољи примјер како се бори за слободу и достојанство свог народа", истакао је Јовић. /крај/дел/мђ/фото

Србац: Положено цвијеће на четири спомен-обиљежја

У Српцу је данас, поводом Дана устанка народа и народности у БиХ у Другом свјетском рату, положено цвијеће на четири спомен-обиљежја која су подигнута погинулим борцима из ове општине.
Делегације Општинске организације /ОО/ СУБНОР-а, Борачке организације Србац и општине положиле су цвијеће на спомен-обиљежје у Градском гробљу Србац тројици носиоца "Партизанске споменице 1941" Бранку Пивашевићу, Васи Сукњаји и Предрагу-Пенди Видовићу.

Цвијеће је положено и на Централно-спомен обиљежје погинулим борцима у оба претходна рата, које је подигнуто 2006. године, као и на спомен-обиљежје у селима Повелич и Ножичко.

Предсједник ОО СУБНОР-а Србац Бранко Пивашевић рекао је Срни да је у оквиру ових активности организована посјета 15 сиромашних породица, учесника Другог свјетског рата, којима су уручени пакети хране и средстава за хигијену у вриједности од по 50 КМ.

Србачки истраживач и публициста Данило Кошутић подсјетио је на неке битне детаље о учешћу грађана Српца у борби против фашизма у Другом свјетском рату.

У НОР-у је учествовало 1.214 бораца србачке општине, од којих је 390 или 35 одсто погинуло, 285 је регистровано као жртве фашистичког терора, а 315 је одведено у заробљеништво.

Општина Србац дала је и једног народног хероја - Саву Вујановића Жућу, који је погинуо крајем 1941. године као политички комесар Рађевачког батаљона при Ваљевском партизанском одреду.

"Данас има само 25 преживјелих учесника Другог свјетског рата, којима треба поклонити знатно више пажње", рекао је Кошутић и додао да на овим споменицима треба повремено организовати краће часове историје, да би се младе генерације упознале о херојским подвизима својих предака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана