Новац од донација трошили на плате нових службеника

Ведрана Кулага
Новац од донација трошили на плате нових службеника

Сарајево - У министарствима, агенцијама, институтима и бројним другим институцијама на нивоу БиХ запослено је готово 22.000 службеника, а на девет адреса евидентирано је да имају више службеника него што би требало.

На то је указано у најновијем извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза од јануара до краја јуна ове године, који је усвојен на сједници Савјета министара БиХ.

Питању броја запослених и издатака за њихове плате и друге припадајуће накнаде посвећен је посебан дио у том документу, гдје је назначено да је у џеповима запослених за пола године, само по основу бруто плате, завршило готово 268 милиона марака.

Просјечан број запослених у институцијама БиХ износио је у првој половини године 21.812, а иако је то мање у односу на исти период лани, указано је на то да, ипак, у неким институцијама имају и више него што би требало, док на одређеним адресама има и мањка.

- Девет институција на крају јуна 2018. године имале су више запослених у односу на пројекцију за текућу годину - пише у извјештају о извршењу буџета.

Највише “вишка” је у Високом судском и тужилачком савјету  БиХ, односно њих 54, а надлежни то правдају чињеницом да се финансирају из донаторских средстава.

- ВСТС је исплатио плате из донаторских средстава за додатних 55 особа које нису систематизоване у правилнику, а оне су ангажоване на реализацији пројеката који се, између осталог, односе на пројекте подизања ефикасности судија и тужилаца, те рада на предметима ратних злочина - наведено је у извјештају.

Таква и слична објашњења за прекобројне раднике стижу и из других институција, међу којима су Суд и Тужилаштво БиХ, гдје кажу да дио службеника финансирају из донаторских средстава.

- Суд БиХ је имао из донаторских средстава повећање на ставци бруто плате и накнаде плата, од чега је извршено 223.177 марака, и то на пројекту “Донација ЕУ за Суд БиХ - ИПА 2013. године” - наведено је у извјештају.

Централна изборна комисија има потребу за радницима због предстојећих избора, а на листи оних са вишком службеника су и Институт за акредитацију БиХ, Агенција за надзор над тржиштем те Канцеларија за разматрање жалби, гдје су ти кадрови запослени, како је наведено, на одређено вријеме.

У Савјету министара су казали да су и ове године настављене уштеде на примањима запослених која су смањена 2012. године, уз нагласак да је “замрзнуто” запошљавање, осим у изузетним случајевима које мора да одобри савјет.

Члан Комисије за финансије и буџет у Дому народа Парламента БиХ Зденка Џамбас наглашава да многе ствари не штимају и да је јасно да неких правила и обећања нема у пракси.

- Запошљавање по партијској линији и ухљебљавање имамо у многим институцијама, а свима је одавно требало бити јасно да се новац мора рационално користити, како из касе, тако и из донација које стижу на одређене адресе у БиХ - нагласила је Џамбасова.

За рад и обавезе свих 75 институција БиХ за шест мјесеци је потрошено више од 434 милиона марака, што је мање за око 4,2 милиона КМ у односу на исти период лани због слабије реализације вишегодишњих пројеката. Текући издаци су, с друге стране, скочили за око 8,9 милиона те су достигли 389 милиона.

Институције са више запослених

у односу на пројекцију за текућу годину

Високи судски и тужилачки савјет           +54

Централна изборна комисија                             +21

Суд БиХ                                                              +8

Тужилаштво БиХ                                                +7

Јединица за пројекат новог затвора                  +4

Институт за акредитацију                                  +3

Агенција за статистику БиХ                     +2

Агенција за надзор над тржиштем           +1

Канцеларија за разматрање жалби                   +1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана