Новац од ММФ-а тек 2020?

nezavisne.com
Новац од ММФ-а тек 2020?

Бањалука, Сарајево - Продужени аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) неће бити настављен можда и цијелу наредну годину, а извјесно је да би наредна транша, ако у међувремену не дође до потпуног прекида, могла бити исплаћена тек на прољеће 2020. године, сазнају “Независне”.

С обзиром на то да те године истиче аранжман, извјесно је и да до наредне транше неће ни доћи, чиме би додатно био урушен већ урушени углед БиХ.

Такође, како каже наш извор, аранжман истиче на љето 2020. и уколико дође до великог кашњења, може доћи до раскида и евентуалног почетка преговора о новом аранжману након тога. Како нам је објаснио наш извор, постоје два разлога због којих може доћи до потпуног прекида аранжмана.

Први разлог је, како нам је речено, чињеница да је од задњег квартала 2016. године дошло до значајног раста у Европи, што је “погурало” и бх. привреду током прошле и ове године, а то је смањило зависност бх. власти за новцем ММФ-а. Речено нам је да су се у буџетима појавили непланирани вишкови које су власти одлучиле да усмјере у инвестиције и повећање издатака. Осим тога, како нам је речено, РС је успјела продати скоро 170 милиона евра вриједности обвезница бх. банкама, чиме је додатно смањена потреба за међународном финансијском мисијом.

Други разлог је у чињеници да нико не зна на који начин ће бити разријешена криза у ФБиХ, с обзиром на то да није извјесно како ће тамо бити формирана власт након избора, јер нису имплементиране измјене Изборног закона БиХ.

Подсјећања ради, Уставни суд БиХ оспорио је одредбе Изборног закона БиХ о томе да се из сваког кантона добија једно мјесто за делегате у Дому народа Парламента ФБиХ. С обзиром на то да у ФБиХ није постигнут договор о новом моделу на који начин ће бити бирани делегати, неће бити могуће изабрати Владу ФБиХ, а у питање се доводи и финансирање ФБиХ, што ће бити кључан проблем за евентуални продужетак аранжмана.

Осим овог проблема, појављује се и могући проблем исплате спољног дуга, јер није јасно да ли ће бити министра финансија ФБиХ да одобри исплату. Како ће овај проблем бити ријешен, остаје да се види.

Срећко Латал, политички аналитичар из Сарајева, каже да је већ дуго упозоравао на овај проблем који може, како тврди, имати озбиљне посљедице и по БиХ, као и по њену финансијску одрживост у наредном периоду.

“Проблем је заправо лако рјешив, када би постојала политичка воља. Али с обзиром на то да се у БиХ све закомпликује више него што би то било нормално, суочавамо се сад са ситуацијом да након избора нећемо моћи формирати нову власт на нивоу ФБиХ и државе”, рекао је Латал.

Он каже да у таквој ситуацији неће моћи да буде усвојен буџет, а најкасније у априлу наредне године појавиће се проблем функционисања федералног и државног буџета.

Представници међународне заједнице очекују да ће након добијања изборног резултата политички представници који буду освојили власт паралелно с коалиционим разговорима водити и разговоре о рјешавању овог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана