Нова предузећа и институције у расподјели владајуће коалиције у Српској

ATV
Нова предузећа и институције у расподјели владајуће коалиције у Српској

Завод за форензичку психијатрију и Психијатријска болница у Сокоцу, Дом за лица са инвалидитетом у Вишеграду, и Национални паркови Сутјеска и Дрина, први пут ће у расподјелу између странака владајуће коалиције у Републици Српској.

Према сазнањима АТВ-а, по први пут ће у расподјелу и Музеј Републике Српске, Заштитни фонд, Одбор државне управе за жалбе, Угоститељски сервис Владе Републике Српске,  Оператор система подстицања у Бијељини и Агенција за акредитацију високошколских установа. 

У игри су и предузећа ОРАО а.д., Гас промет, Гас-Рас и Град. На листи институција  и предузећа први пут је и Републички секретаријат за расељена лица и миграције, који је основан након укидања истоименог министарства у Влади Републике Српске. Још нема договора  које ће странке на директорске позиције  нових предузећа и институција, а све би, како сазнаје АТВ,  могло да буде јасније у уторак, након састанка коалиционих партнера. 

“Наше коалиције, колико разумијем, то наравно није увијек једноставно и лако. Али разумијем да ће задати рок који је ових дана, испоштован бити са становишта неке глобалне структуре коју ћемо како је предвиђено, верификовати споразумом између коалиционих партнера. Дакле, вјерујем да ту све иде уреду и да ту нема никаквих проблема”, каже предсједавајући предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Нека директорска мјеста већ су подијељена, а готово је сигурно да ће ДНС задржати Путеве Републике Српске, Жељезнице, Туристичку организацију РС, Републички секретаријат за законодавство, Завод за образовање одраслих и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида. Лидер странке Марко Павић не отркива много, али поручује да још ништа није коначно. 

“Имају критерији. Треба поштовати критерије. Остало је све лако. - Да ли се идуће седмице састајете, или? - Па то је орјентационо, ако до тада постигнемо договор. Ако не постигнемо, оставићемо још који дан за договор. Али мислим да се то може до уторка, сриједе направити”, каже Марко Павић. 

Кадрови Демоса руководиће Агенцијом за безбједност саобраћаја, Републичком управом за игре на срећу, РиТЕ “Угљевик”, “Аутопутевима”, Заводом за медицину рада и спорта, Републичким девизним инспекторатом и Агенцијом за развој малих и средњих предузећа, потврђено је раније АТВ-у у тој странци. Уједињена Српска ће имати директоре у  ”Поштама Српске”, Инситуту за јавно здравство”, Заводу за уџбенике и наставна средства и Заводу за геолошка истраживања. Социјалисти би требало да задрже свих девет директорских фотеља међу којима су оне у “Шумама Републике Српске”, Републичком инспекторату, Фонду за заштиту животне средине и АПИФ-у. 

Странка Драгана Чавића, поред Електрокрајине, требало би да добије мјесто и у Републичкој дирекцији за промет наоружања и војне опреме. СНСД би  требало да остане на челу Пореске и Геодетске управе, Фонда ПИО, Агенције за банкарство, Завода за запошљавање и Фонда здравственог осигурања. СНСД би требало да остане и на руководећим позицијама у свим општим болницама, осим у Приједору гдје би мјесто требало да задржи ДНС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана