Неизвјесно увођење доживотне робије у Републици Српској

ATV
Неизвјесно увођење доживотне робије у Републици Српској

Још није јасно да ли ће починиоци најтежих кривичних дјела у Републици Српској на доживотну робију. Увођењу института доживотне казне затвора, по угледу на Србију, евентуално ће анализирати радна група у изради Измјена и допуна Кривичног закона Републике Српске која је на помолу ове године. Ипак, у Министарству правде Републике Српске за сада нису сигурни да би увођење доживотне казне уредило правни систем.

“Нисам увијек сигуран да висина запријећене казне одвраћа од неког кривичног дјела. Оно што сам сигуран јесте да сигурности и правној сигурности грађана доприноси да су сигурни да ће санкција бити извршена, да ће кривац бити кажњен. Сама висина казне, не мислим да је довољно побољшање у правосудном систему,” каже Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Чињеница је да је то питање подигло прашину у јавности, али и код правних стручњака. Професор кривичног права Љубинко Митровић, ипак, сматра да би доживотну казну затвора требало увести. Нарочито, каже, треба имати у виду да би је издржавали починиоци најтежих кривичних дјела, којима би таква казна била смразмјерна. 

“Мислим да би било логично увести. Мада, ви данас имате и ситуацију, ако се ради о особи која је старије животне доби, да су и тренутна законска рјешења у смислу дуготрајне казне затвора, 30 до 40 година, казне дуготрајног затвора. Мислим да би то трребало прије него што се уведе, а видим да Србија уводи казну дуготрајног затвора, прије него што се уради такво нешто треба урадити добру, квалитетну, анализу,” рекао је Митровић.

Адвокати у Републици Српској, ипак, не подржавају такве измјене у погледу кривичних санкција, без обзира на тежину кривичног дјела.

“Мислим да су адвокати ту сагласни, да су велики противници увођења доживотне казне затвора, јер с њом се не постиже једна од најбитнијих сврха кажњавања, а то је рехабилитација, јер не видимо на који начин би она могла да утиче позитивно на учиниоце кривичног дјела. То би, уствари, била само одмазда, а одмазда није сврха кажњавања,” став је адвоката Милана Петковића.

Казне доживотне робије изричу се у европским земљама, док је у региону има само Словенија и Македонија. Увођење института доживотне казне најавио је српски предсједник Александар Вучић, и то за најтежа дјела попут убистава дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана