Небојша Радмановић: СДА све ради да СНСД не буде у власти

Жељка Домазет
Небојша Радмановић: СДА све ради да СНСД не буде у власти

Политичка екипа у Сарајеву неће СНСД у власти на нивоу БиХ и то показују сваки дан. Све остало је алиби, прича и измишљање, тврди замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић.

- То значи да извршна власт остаје у техничком мандату не знамо до када. То је губитак за читаву БиХ. Све што из СДА траже више је од онога што је нормално у преговорима и доказује да они све раде против формирања те власти - каже Радмановић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: СДА сада тражи повећање броја министарстава. Како то коментаришете?

РАДМАНОВИЋ: То је неки њихов нови адут да до договора не дође. Број министарстава се зна. Шта је равноправније за три конститутивна народа него да расподјела министарстава буде по три за сваки. О томе уопште не треба расправљати. У најновију причу о повећању броја министарстава не вјерују ни предлагачи. На то неће пристати не само СНСД него ни нико из Српске.

ГЛАС: Због чега СДА не жели да власт буде формирана, док истовремено оптужују посланике СНСД-а да парламент не ради?

РАДМАНОВИЋ: Они који праве проблеме оптуживаће за неуспјех и блокаде сваког другог. Сви знају код кога је проблем. Проблем је у СДА. Они не желе СНСД за партнера. Тачно је да су наши погледи на БиХ различити, али то не значи да ће наћи из РС оне који ће размишљати као они. Ми не бирамо партнере ни Хрватима ни Бошњацима. Они који су добили на изборима треба да легитимно представљају свој народ у власти на нивоу БиХ без обзира на то што се са њима можда не слажемо. Они, нажалост, мисле другачије.

ГЛАС: Када би могло да дође до помака?

РАДМАНОВИЋ: Рачунајући предстојеће догађаје, не очекујем да о томе озбиљно расправљамо прије јуна. Када имамо у виду да иде католички Ускрс, па православни Васкрс, па 1. мај, потом 9. мај, то онемогућава нормалан рад и договор лидера, а онда нема озбиљног разговора до краја маја.

ГЛАС: Из СНСД-а поручују да неће предуго толерисати ове опструкције СДА и да имају неку своју опцију. О чему је ријеч?

РАДМАНОВИЋ: Ми не морамо да радимо на развоју БиХ. Наш приоритет је РС, а БиХ као кровна институција којој помажемо онолико колико нама у РС треба. Ако из Сарајева неће то да раде, не морамо ни ми. Видљиво је да је Савјет министара и у претходне четири године радио слабо, а сада поготово. То је огромна штета, прије свега за Сарајево и један дио БиХ. Штета је и за нас у РС, али је већа у Сарајеву. Увијек имамо могућност да кажемо да ни ми нећемо радити. Нека праве власт с ким год хоће.

ГЛАС: Савјет министара усвојио је план рада за ову годину, у којем је један од приоритета активација МАП-а. Како то коментаришете?

РАДМАНОВИЋ: То није потребно коментарисати. Ако један конститутивни народ нешто не прихвата, смијешно је то стављати у планове. То никада неће бити завршено ако је један народ против и свако нормалан би морао овако да размишља. Ту се губе мјесеци и свађамо се ни за шта. Ово је још једна подвала сарајевске екипе у плану рада непостојећег Савјета министара и показатељ да и ово мало Срба што је ту и не чита оно за шта диже руке. То је непотребно трошење енергије.

ГЛАС: Најавили сте да Савјет министара неће бити формиран до годишњих одмора. Значи ли то да ни парламент до тада неће радити?

РАДМАНОВИЋ: Неће радити ни парламент. СНСД је јасно са својим партнерима рекао да нема формирања радних тијела у парламенту док све не буде спремно за формирање Савјета министара.

ГЛАС: Како коментаришете изјаве министра безбједности Драгана Мектића да би БиХ, као и Србија, требало да уђе у НАТО?

РАДМАНОВИЋ: Драган Мектић не разумије оно о чему говори. Његове раније изјаве показују да то није разумио, као што није схватио ни ову последњу резолуцију Народне скупштине о неутралности. За читаве четири године није разумио не само то него и многе ствари из струке безбједности и није се понашао нормално. Такве изјаве показују да је залутао и политички и стручно.

ГЛАС: Дијелите ли став да односи БиХ са сусједима никад нису били гори?

РАДМАНОВИЋ: У суштини, БиХ са два сусједа има само један проблем, а то је рјешење граничне линије. Он је мало већи са Хрватском. Других проблема нема и не може бити проблема са овим двјема земљама, које су на неки начин матичне конститутивним народима овдје и са којима БиХ има највећу економску размјену. Оно што је у посљедње вријеме испало су измишљања једног броја неуких и недораслих политичара који су направили проблеме тамо гдје их нема. Обавјештајна прича не би ни била политички проблем и проблем између двију држава да у њу није ускочио министар. Зна се како се ти проблеми рјешавају да министар није мислио да је важно да ту причу исприча медијима. Других проблема не видим.

ГЛАС: Да ли је стварању афере “Селефије” допринијела и чињеница да је готово цијели прошли мандат ОБА радила без парламентарног надзора?

РАДМАНОВИЋ: Одговорна држава и политичари морају обезбиједити парламентарни надзор над обавјештајном службом и другим службама безбједности и познато је зашто се то ради у свим демократским земљама у свијету. Спорно је ко је овдје направио проблем. Према ономе што је министар испричао, проблем је направила СОА, а не ОБА. Надзор је неопходан не само за ОБА него и за друге службе које имају више овлашћења.

Европски пут

ГЛАС: Колико смо данас близу или далеко од ЕУ и кандидатског статуса?

РАДМАНОВИЋ: Мислим да смо даље него што смо били 2009. године, када смо имали најбољи извјештај. Ни тада нам нису рекли да аплицирамо. Сада, ко зна зашто, позвали су нас да поднесемо апликацију и испунимо упитник, који нисмо испунили до краја како треба. Десило нам се то у години када одлази Европска комисија. С овима је разговарати о кандидатском статусу несврсисходно, а нове нема до краја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана