Модерни аутопут пуштен у саобраћај

Маријана Миљић
Модерни аутопут пуштен у саобраћај

БAЊAЛУКA - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Борис Тадић јуче су свечано пустили у саобраћај посљедњу дионицу аутопута Бањалука - Градишка.

Претходно је министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић уручила употребну дозволу директору предузећа "Aутопутеви РС" Душану Топићу.

Свечаност поводом отварања дионице од Маховљана до Градишке дуге 26,5 километара одржана је на дијелу аутопута у мјесту Чатрња код Градишке. Пуштањем у саобраћај ове дионице аутопут Бањалука - Градишка стављен је у функцију у цијелој дужини од 32 километра. Комплетан аутопут коштао је 320 милиона марака, а цијена по километру на дионици Маховљани - Градишка износила је 7,5 милиона КМ. Извођач радова била је компанија "Интеграл инжењеринг" из Лакташа.

Грађевинарима је преостало да заврше петљу у Маховљанима, на коју ће бити спојен будући аутопут Бањалука - Добој. Док петља не буде саграђена, неће бити бити наплаћивана.

Да би први аутопут у Српској био повезан са аутопутем Београд - Загреб неопходна је и изградња моста на Сави на граници са Хрватском, за коју би ускоро требало да буде изабран извођач радова.

Додик је рекао да је изградња аутопута Бањалука - Градишка комуникацијски и цивилизацијски искорак за РС и да је тиме остварен сан многих њених грађана.

- Новоизграђени аутопут је важан за цијелу РС. Српска није одустајала од његове реализације ни када је то било логично, јер земље које су захваћене кризом не знају за овако велике пројекте. Ми смо у року изградили овај пут и на то смо поносни - казао је Додик.

Он је истакао да аутопут није било лако изградити и да је у њега уложено много напора.

- Било је много оних који су оспоравали његову реализацију. Волио бих да неког од њих видим данас овдје, али нема их, наравно. Они ће наставити да говоре, јер не виде довољно, али они су сами свој проблем. Ми настављамо да радимо даље, не смијемо да станемо - рекао је Додик.

Он је изразио захвалност свима који су вјеровали у изградњу аутопута, али и онима који су тај пројекат оспоравали.

- Захвалан сам и онима који су ово оспоравали, јер су били довољан разлог да нас испровоцирају да не одустанемо - рекао је Додик.

Предсједник РС је истакао да је аутопут саграђен по најбољим стандардима и да становницима Српске нуди сасвим нову перспективу.

- Aутопут Бањалука - Градишка омогућиће РС лакши пут ка европским дестинацијама, а Бањалука ће бити мјесто до којег се лакше долази. Влада РС ће наставити да улаже у инфраструктуру, јер без саобраћајних спојева са Србијом и Хрватском нема ни економске будућности и перспективе РС. Зато морамо да градимо спојеве и мостове - рекао је Додик.

Он је изразио жељу да се "нађемо на многим другим мјестима гдје ћемо отварати овакве пројекте".

- Понесите радост овога барем онолико колико је ја носим. Ја сам данас радостан човјек, јер иза нас остаје важан пројекат - поручио је Додик.

Тадић је рекао да је почаствован што присуствује отварању првог аутопута кроз Српску и да је тај пројекат важан не само у симболичком, него и у функционалном смислу.

- Изградњом инфраструктуре стварају се услови и за нова радна места, а запошљавање је најважније питање којим се владе Србије и РС баве и морају бавити - рекао је Тадић.

Он је нагласио да ће новоизграђени аутопут бити директна веза Српске са аутопутом Београд - Загреб и паневропским коридором 10.

- За Србију је од изузетне важности да скрати пут према РС и Бањалуци. Заједно са председником Додиком реализујемо пројекте изградње инфраструктуре, који треба да повежу српски народ са обе стране Дрине. Настајаћемо да се РС и Србија инфраструктурним пројектима и аутопутевима повежу и код Бијељине и Вишеграда - рекао је Тадић.

Премијер РС Aлександар Џомбић изјавио је да је изградња аутопута Бањалука - Градишка највећи пројекат који је Српска реализовала.

- Изграђена је модерна саобраћајница која Бањалуку повезује са регионом. Изградњом аутопута домаће фирме доказале су да имају способност и искуство да реализују велике пројекте. Ми смо Влада континуитета и завршавамо оно што је претходна започела - рекао је Џомбић и додао да је Влада у потпуности посвећена и изградњи аутопута Бањалука - Добој, јер ти пројекти и нови аутопутеви подстичу развој РС и њене привреде.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић казао је да је Српска изградњом аутопута Бањалука - Градишка показала да је способна за реализацију великих пројеката.

- Српска је аутопут изградила сопственим снагама, поштујући највише стандарде. Изградњом моста на Сави аутопут Бањалука - Градишка биће спојен са аутопутем Београд - Загреб, чиме ће Београд бити још ближи Српској - истакао је Чубриловић.

Свечаном отварању аутопута присуствовали су представници дипломатског кора у БиХ, политичког и јавног живота РС и велики број становника Градишке и Бањалуке.

Кустурица

Отварању аутопута присуствовао је и прослављени српски редитељ Емир Кустурица, који је рекао да је РС одговорила задатку који је поставила Европа да се развијају регије и да је при томе заштићен национални идентитет.

 - Као дјечак сам сањао да брзо дођем до Европе и то квалитетним путем. Ти снови нису остварени, јер услови нису били добри. Има ли бољег обрасца за једну регију на територији Балкана него да се политичке идеје једног човјека усклађују са националним интересима те регије и да се долази до оваквих резултата - рекао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана