Митровић: Радом и залагањем до статуса од јавног интереса

Срна
Митровић: Радом и залагањем до статуса од јавног интереса

Модрича - Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је данас да Борачка организација Српске /БОРС/ не може декретом да добије позицију једине организације од јавног интереса, већ да се мора доказати радом и залагањем за права породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

"Борачка организација је двије деценије бјежала од процеса тражења несталих бораца, а данас би да води главну ријеч", рекао је Митровић новинарима у Модричи, коментаришући став БОРС-а да једино он може имати статус организације од јавног интереса. 

Митровић, који је присуствовао састанку представника општинских и регионалних одбора Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, сматра да је дегутантно говорити о захтјевима БОРС-а, у којем, како је рекао, има и оних који су одговорни за нестанак бораца и за погибије у рату.  

Он је подсјетио да је Организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске регистрована 1996. године и да је једина организација која заступа права ових категорија, међу којима и право на запошљавање дјеце погинулих и несталаих бораца.  

Према Митровићевим ријечима, бесмислено је да руководство БОРС-а коментарише Акциони план запошљавања дјеце погинулих и заробљених бораца с обзиром да документ нису ни прочитали.  

"На бироу рада у Републици Српској евидентирано је 3.000 дјеце погинулих и заробљених бораца чије би запослење примјеном Акционог плана било ријешено у року од двије године", рекао је Митровић.  

На данашњем састанку усвојена је иницијатива руководстава Организације да се у свим одборима у Српској, у наредна два мјесеца, организују јавне трибине о проблемима у процесу тражења несталих бораца и цивила.

Трибине ће бити организоване и у вези са проблемом запошљавања дјеце погинулих бораца, стамбеном збрињавању ове популације, те о наставку процеса постхумног одликовања погинулих бораца који је започет 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана