Милан Тегелтија за Глас Српске: То је популизам, ништа од оставки

Жељка Домазет
Милан Тегелтија за Глас Српске: То је популизам, ништа од оставки

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је синоћ за “Глас Српске” да закључци Представничког дома Парламента БиХ који су усвојени на јучерашњој сједници и у којима су чланови ВСТС-а позвани да поднесу оставке, представљају директно нарушавање демократске подјеле власти на законодавну, извршну и судску.

- Закључак којим се тражи подношење оставки предсједника и чланова ВСТС-а ни на који начин не обавезују ВСТС БиХ и његове чланове. Посланици парламента БиХ имају лак начин да се кроз редовну парламентарну процедуру,  кроз оба дома парламента,  ријеше овог сазива ВСТС,  уколико им он смета и то путем доношења новог Закона о ВСТС-у. Овакав позив на подношење оставки је супротан принципу подјеле власти и представља популизам у свом класичном облику - навео је Тегелтија.

Посланици Представничког дома у наставку хитне сједнице, која је прекинута 14. јуна, затражили су да комплетан ВСТС БиХ поднесе оставку и да се приступи хитним измјенама и допунама закона о ВСТС.

Такође је усвојен закључак да се формира истражна комисија Представничког дома која ће испитати рад правосуђа. Усвојен је и закључак  да се формира интерресорна радна група при Министарству правде БиХ која ће такође испитати све оно што је у вези с радом правосудних институција БиХ.

Милан Тегелтија за “Глас” каже да је други закључак Представничког дома у вези са формирањем истражне комисије Парламента за испитивање стања у правосуђу а посебно у ВСТС-у потпуно ван надлежности Парламента и представља грубо мијешање законодавне власти у рад органа судске власти и као такав је потпуно бесмислен, недопуштен и директно нарушава независност правосуђа.

- У погледу закључка око доношења новог Закона о ВСТС-у подсјећам да је ВСТС прошле године Савјету министара односно Министарству правде БиХ доставио иницијативу за измјену или доношење новог Закона о ВСТС-у - рекао нам је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана